Input your search keywords and press Enter.

Most nezavisnih lista inzistirat će na proglašenju isključivog gospodarskog pojasa

Most nezavisnih lista ovaj tjedan privodi kraju pregovore s HDZ-om i SDP-om, a jedan od najvažnijih uvjeta za podršku novoj vladi jest proglašenje isključivog gospodarskog pojasa.

Nedopustivo je da Hrvatska još uvijek nije
zaštitila svoj obalni pojas i time propustila očuvati svoja nacionalna bogatstva i dodatno obogatiti svoj državni proračun.
Hrvatski sabor je još 3. listopada 2003. godine donio Odluku o proširenju jurisdikcije Republike Hrvatske na Jadranskome moru, kojom je proglasio Zaštićeni ekološki-ribolovni pojas Republike Hrvatske. Međutim, nakon prosvjednih nota susjedne Italije i Slovenije, a imajući u obzir osjetljiv trenutak pristupanja Hrvatske Europskoj
uniji, Sabor donosi odluku o primjeni pravnog režima zaštićenog ekološkog-ribolovnog pojasa tek nakon sklapanja Ugovora o partnerstvu u ribarstvu između Europske zajednice i Republike Hrvatske. S obzirom na to da Ugovor o partnerstvu u ribarstvu s Europskom unijom još nije bio sklopljen, Republika Hrvatska donosi odluku o primjenu ZERP-a od 1. siječnja 2008. godine, kada ga je zbog pritiska ponovno bila prisiljena izmijeniti i donijeti odluku o tome da se ZERP privremeno neće primjenjivati na države članice Europske unije od dana 15. ožujka 2008. godine, do iznalaženja zajedničkog dogovora u europskom duhu.

I nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju sadašnja Vlada ne proglašava isključivi gospodarski pojas (IGP), iako prema Konvenciji UN-a o pravu mora, kao i prema običajnom međunarodnom pravu mora, Republika Hrvatska na to ima pravo. Dapače, Europska Unija savjetovala je svojim članicama proglašenje isključivog gospodarskog pojasa koji ne obuhvaća samo ekološko-ribolovnu komponentu voda, već i gospodarsko iskorištavanje čitavog područja.

„Podsjetimo se da je još prošle godine Bruxelles iznio procjenu da bi Hrvatska godišnje kroz proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu mogla zaraditi oko 135 – 140 milijuna eura. Smatramo da je došao krajnji trenutak za uspostavljanje potpunog nadzora i preuzimanje odgovornosti Hrvatske za prirodna bogatstva koje posjedujemo i koje moramo zaštititi. Upravo zato će Most nezavisnih lista inzistirati na obveznom proglašenju isključivog gospodarskog pojasa.“ – poručio je Božo Petrov, čelnik Mosta nezavisnih lista.

Proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa država ima primarno pravo izlova uz obvezu cjelovite skrbi za zaštićeno područje dok u skladu s dogovorom s Europskom komisijom samo definira postoji li eventualni višak. Ako on postoji, višak se kroz model kvota prepušta ribarima iz ostalih članica Unije.

MOST nezavisnih lista

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *