Input your search keywords and press Enter.

Moguća nova ruta izbjeglica preko Dubrovnika

Moguća je nova ruta izbjeglica preko juga Hrvatske, gdje se već pripremaju za prihvat tri do pet tisuća migranata.

Hrvatska bi se uskoro mogla riješiti problema izbjeglica koji se već danima u nju slijevaju iz Srbije potvrde li se informacije o otvaranju novih izbjegličkih ruta iz Turske prema zemljama zapadne Europe, prvenstveno Njemačkoj. Srpski dnevni list Kurir, naime, piše da su izbjeglice koji su u kampovima u Turskoj i koji se spremaju na put prema Europskoj uniji dobili upute o novim rutama kretanja do konačnog cilja.

Jedna od tih novih ruta vodi preko Grčke, Bugarske i Rumunjske, gdje se račva na krak koji ide preko Mađarske i nastavlja se dalje prema Njemačkoj, dok drugi krak ide preko zapadnog dijela Ukrajine i Poljske do Njemačke i skandinavskih zemalja. Druga nova ruta pak ide preko Grčke i Albanije, odakle bi se izbjeglice brodovima prevozili do juga Italije.

No, sve se više spominje i otvaranje rute preko juga Hrvatske. Tako bi izbjeglice iz Turske išli preko Grčke, Makedonije, Kosova i Crne Gore te u Konavlima ulazili u Hrvatsku. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji već se pripremaju za taj scenarij. Prema riječima glasnogovornika Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Gorana Cvjetinovića, logističke pripreme rade se za prihvat tri do pet tisuća izbjeglica dnevno koji bi se na području županije zadržavali maksimalno 48 sati. Ako bi ulazili u Hrvatsku u Konavlima, smještalo bi ih se na Prevlaku.

No, izglednije je da će izbjeglice iz Crne Gore ulaziti u BiH i potom u Hrvatsku, i to kod Metkovića. U tom slučaju bismo ih smještali na području Luke Ploče.

Glavni je razlog promjene ruta kretanja izbjeglica Mađarska, koja je već podigla ogradu na svojoj granici sa Srbijom i zatvorila na tom dijelu ulaz u zemlju za izbjeglice, koji su potom preusmjereni na Hrvatsku. Mađari sad dižu ogradu i na granici s Hrvatskom i prijete da će i nju zatvoriti za prolaz izbjeglicama. Mađarski premijer Viktor Orban jučer je kazao da će održati konzultacije s drugim državama u regiji i s UN-om prije nego što odluči za izbjeglice zatvoriti granicu s Hrvatskom.

Orban je kazao da bi Mađarska trebala uspostaviti ophodnje duž te granice. Odluku o zatvaranju granice s Hrvatskom Mađarska će donijeti, kazao je Orban, nakon konzultacija na kojima će nastojati dobiti potporu za to od zemalja Višegradske skupine te nakon susreta mađarskih i hrvatskih dužnosnika, piše Večernji.

Foto: PIXSELL

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *