Input your search keywords and press Enter.

Mladi laureati prestižnih međunarodnih natjecanja na 67. Igrama

Novi glazbeni program na 67. Dubrovačkim ljetnim igrama, pod nazivom U susret budućnosti (Key to the Future) predstavlja mlade laureate prestižnih međunarodnih glazbenih natjecanja.

Na konferenciji za medije održanoj u utorak,16. kolovoza u atriju Kneževa dvora, uoči nastupa Aljoše Jurinića, o tome su više govorili intendant Igara Mladen Tarbuk, ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat, kreativna voditeljica projekta Yana Tiefbenkel, pijanist Andrew Tyson, pijanist Aljoša Jurinić i njegov agent Danijel Gašparović, violinist Stephen Waarts i pijanist Andrej Gugnin te Ivana Zidarić, predstavnica Kraša koji je sponzor večerašnjeg nastupa Aljoše Jurinića.

Program je već u nedjelju, 14. kolovoza otvorio pijanist Andrew Tyson, idejni začetnik ovog projekta. Uspješan solistički koncert Tyson je imao na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama u kolovozu 2015. godine, što je rezultiralo njegovim osmišljavanjem projekta Key to the Future (U susret budućnosti) koji se ostvaruje na ovogodišnjim Igrama, a sastoji se od niza koncerata povjerenih iznimno talentiranim mladim glazbenicima predvođenih upravo Tysonom. Namjera projekta bila je okupiti u Dubrovniku mlade glazbenike iz cijelog svijeta – laureate najprestižnijih svjetskih natjecanja – Čajkovski, Geza Anda, Queen Elisabeth, Menuhin, Leeds i drugih – i dati im priliku da zajedno sviraju, istražuju različite glazbene tradicije i stilove, a uz to i veličanstvenu povijest i prirodu Dubrovnika i okolice.

Ovi susreti kreiraju vibrantni i aktivni kulturni dijalog između Hrvatske, Rusije, Ukrajine i SAD-a i stvaraju platformu za mlade glazbenike na njihovom putu postajanja međunarodno prepoznatih umjetnika – rekla je kreativna voditeljica projekta Yana Tiefbenkel, i sama glazbenica, ali i iskusna kulturna menadžerica.

Već večeras na programu je drugi koncert iz programa U susret budućnosti koji publici predstavlja pijanista Aljošu Jurinića, kojeg, kao hrvatskog predstavnika u ovom programu, festivalska publika s posebnim nestrpljenjem očekuje. Da mu je izuzetna čast nastupiti na Igrama i da je o tom trenutku sanjao te da, upravo za taj trenutak nastupa na elitnim festivalima kao štu se Ljetne igre, on i njegovi kolege tako marljivo rade i vježbaju, posvjedočio je Jurinić, a sličnim riječima nadovezali su se njegovi prisutni kolege.

Slijedi nastup američkog violinista Stephena Waartsa i njegovog ruskog kolege, pijanista Andreya Gugnina koji će imati i solistički koncert u ponedjeljak 22. kolovoza. Mladi laureati su i violinist Aleksey Semenenko i pijanistica Inna Firsova koji će se dubrovačkoj publici predstaviti u utorak, 23. kolovoza. Novi glazbeni program zaključuje pijanist Yury Favorin recitalom u srijedu 24. kolovoza.

Ako je suditi po početku programa i znajući da festivalska publika s ovim mladim glazbenicima dijeli istinsku strast za glazbom, budućnost projekta djeluje obećavajuće. Vrsni mladi umjetnici, svi redom virtuozi svojih instrumenata donose dašak novine na Igre i smjelo ih vode u susret budućnosti.

Kraš već drugu godinu zaredom uspješno surađuje s Dubrovačkim ljetnim igrama gdje je prisutan s Brandom Bajadera. S velikim veseljem Kraš podupire hrvatsku kulturu, posebice mlade talente kao što je Aljoša Jurinić, dobitnik mnogih međunarodnih priznanja – kazala je Ivana Zidarić, pomoćnica direktorice marketinga Kraša.

Ulaznice su dostupne na blagajnama u prizemlju Festivalske palače (Od Sigurate 1) i u Luži te na ulazu 1 sat prije početka izvedbe. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije pri kupnji ulaznica ostvaruju popust od 30%.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *