Input your search keywords and press Enter.

Mjesec hrvatskoga jezika: Ćirilička tradicija u Gradu

Predavanjem Dubrovačka ćirilička baština Matea Žagara koje će se u četvrtak, 17. ožujka, u 18 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad Dubrovačke knjižnice završavaju obilježavanje Mjeseca hrvatskoga jezika.

Tema ovog, filološki utemeljenog predavanja, višestoljetna je ćirilička tradicija pisanja ćirilicom u Gradu, pitanje njezina podrijetla, kontinuiteta, funkcionalne podjele tekstova i tipologije pismovnih inačica koje se zatječu u dokumentima Dubrovačkog arhiva. Prije tri godine proslavljeno je pola tisućljeća od objavljivanja prve hrvatske tiskane ćiriličke knjige (Ofičje iz 1512.), pa će to biti i prilika da se procijeni njezina važnost u kontekstu ranog hrvatskog i europskog tiskarstva.

Mateo Žagar

Prof. dr. sc. Mateo Žagar predstojnik je Katedre za staroslavenski jezik i hrvatsko glagoljaštvo Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Područja njegovih znanstvenih proučavanja su glagoljska i ćirilska paleografija, hrvatski crkvenoslavenski jezik i predstandardizacijsko razdoblje hrvatskoga jezika. Organizator je i aktivni sudionik više znanstvenih skupova, a čest je gost i na inozemnim sveučilištima. Godine 2008. dobio je Godišnju nagradu HAZU za znanost za knjigu “Grafolingvistika srednjovjekovnih tekstova” (Matica hrvatska, 2007). Od 2007. do 2013. suradnik je na projektu „Enciklopedija hrvatskoga glagoljaštva“, a od 2014. član je suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *