Input your search keywords and press Enter.

MJESEC HRVATSKE KNJIGE: Šest milimetara – knjiga o raku dojke

Gošća Dubrovačkih knjižnica, Josipa Pavičič Berardini, predstavila je u četvrtak, 9. studenoga, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad knjigu „Šest milimetara – ispovijest o boli i pobijedi“ u kojoj je opisala svoje iskustvo i borbu s karcinomom dojke. Čak tri godine zapisivala je bilješke a konačni rezultat je knjiga koja je objavljena u lipnju ove godine.

Strah i tuga bile su prve emocije s kojima se suočila nakon dijagnoze karcinoma, što zbog liječenja koje je čeka, a ponajviše zbog najbližih i zbog brige za djecu. Ipak bolest je bila i prekidač s kojim je odlučila slušati svoje tijelo i zavoliti sebe, ali i naučiti reći ne. Rad na sebi je težak, ali se uvijek isplati naglašava Pavičić Berardini.

U knjizi, koja je kako sama autorica kaže „knjiga koja budi vrišteće emocije“, opisano je šest koraka prema izlječenju. To su: ljubav prema sebi; prihvaćanje; odlučivanje, opraštanje; zahvalnost i smisao. Ne dopustivši da je strah nadvlada, s punom sviješću suočila se s odlukama koje su bile pred njom, a njezina ispovijest može pomoći i brojnim drugim ženama koje se suočavaju s dijagnozom karcinoma.

“Ako sam mogla ja, možeš i ti. Biti odgovoran znači voljeti sebe i suočavati se sa životom i svime što nosi” zaključila je Josipa Pavičić Berardini koja je danas voditeljica autogenog treninga, bavi se pisanjem, humanitarnim radom i pružanjem psihološke podrške. Članica je udruge Europa Donna Hrvatske.

Ana Pendo, dipl. knjiž.
Znanstvena knjižnica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *