Input your search keywords and press Enter.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture upozorava na vikend

PREPORUKA NAUTIČARIMA, POMORCIMA I SVIMA KOJI ZA NADOLAZEĆI VIKEND PLANIRAJU ISPLOVITI NA MORE

Nastavno na objavljenu prognozu za pomorce Državnog hidrometeorološkog zavoda, ovim putem želimo uputiti preporuku i na dodatni oprez pozvati nautičare, pomorce, kao i sve one koji planiraju isploviti na more tijekom ovog vikenda, odnosno 25. i 26. kolovoza 2018. godine.

Naime, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za predstojeći vikend najavljeni su mogući neverini u poslijepodnevnim satima duž obale, a u drugom dijelu noći na sjevernom Jadranu. Državni hidrometeorološki zavod izdao je METEOALARM prema kojem se na pojedinim područjima mora može očekivati jači vjetar, kiša i grmljavinsko nevrijeme koje može biti opasno ili potencijalno opasno.

Podsjećamo kako se upravo tijekom nepogodnih vremenskih prilika dogodi i do 30% više pomorskih nesreća. Primjerice, samo tijekom posljednjeg nevremena zabilježenog sredinom ovog mjeseca, zaprimljeno je više od 120 poziva pogibelji na moru te provedeno 50 spasilačkih akcija, a u kojima su službenici lučkih kapetanija spasili 65 osoba.

Stoga, pozivamo sve još jednom da:

  • Prate vremensku prognozu i ne isplovljavaju na more ukoliko prognoza ne bude povoljna.

  • Osiguraju vezove svojih plovila u lukama.

  • Sigurno sidre u uvalama zaklonjenim od vjetra i valova.

  • Imaju na plovilima svu potrebnu opremu te, ukoliko se u trenutku nevremena ipak nađu na moru, budu u blizini sigurnih luka.

  • Provjere ispravnost prsluka za spašavanja, kako za odrasle tako i za djecu.

  • Koriste besplatnu aplikaciju Ministarstva napravljenu za pomoć nautičarima – NIS, a koja je dostupna putem Google Play i Apple storea na hrvatskom, slovenskom, engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom, češkom, slovačkom, poljskom, mađarskom, španjolskom i ruskom jeziku. Putem NIS aplikacije može se, između ostaloga, pratiti vremenska prognoza te, u slučaju nesreće na moru uputiti poziv u pomoć službi traganja i spašavanja na moru, s podatkom o lokaciji na kojoj se nalaze.

  • Uz to, ponavljamo kako se za svaku pomoć na moru, poziv može uputiti i na besplatni broj telefona 195.

Dodajemo i kako će se, zbog najavljene promjene vremena tijekom ovog vikenda, osigurati pripravnost svih plovila lučkih kapetanija prema procjenama područja najveće ugroženosti. Podsjećamo kako se djelatnici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC), djelatnici lučkih kapetanija od Pule do Dubrovnika te lučkih ispostava diljem obale, brinu o svima koji plove našim morem 24 sata dnevno, svakog dana u tjednu, tijekom cijele godine.

Pozivamo stoga sve još jednom na oprez, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture želi im svima mirno more i sigurnu plovidbu.

Samostalna služba za odnose s javnošću
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.