Input your search keywords and press Enter.

Matija svira Arsena u Kneževu dvoru

U čast svojem preminulom ocu, vrhunskom glazbeniku i klasnom šansonjeru, Matija Dedić će u utorak, 26. srpnja, s početkom u 21:30 u atriju Kneževa dvora održati koncert prigodnog imena – Matija svira Arsena, te tako pred festivalskom publikom izvesti glazbeni hommage svom ocu.

Matija Dedić klavir je počeo svirati u dobi od pet godina. Na jazz akademiji u Grazu diplomira 1997. godine u klasi profesora Haralda Neuwirtha. Odrastao u obitelji umjetnika, okružen pop ali i klasičnim glazbenicima, u najranijoj dobi počinje slušati različite glazbene stilove te ubrzo počinje pisati glazbu za televiziju i kazalište, te povremeno nastupati s poznatim hrvatskim glazbenicima. Od Hrvatskog društva skladatelja dobio je nagradu za album Octopussy u kategoriji najboljeg mladog hrvatskog skladatelja i autora u posljednjih 10 godina.

– Nikad nisam mislio da će nakon albuma Octopussy, mojih prvih Porina i općenito mog pojavljivanja na hrvatskoj sceni krajem 1990-ih nešto sada 2016. ponovno izazvati takav interes i pohvalu kritike. Bitno mi je naglasiti kako je danas očito izvedivo da nekomercijalan album ima veliki uspjeh u okruženju u kojem, podržanom od medija, vladaju kič, banalnost, neukus, nemuzikalnost i nametljivost – kazao je Matija u intervjuu za svoj album Matija svira Arsena koji je ovjenčan s čak šest Porina. Postignuće na koje bi i njegov pokojni otac zasigurno bio ponosan.

Jazz čitanja tema iz Glembajevih i U registraturi, kao i Moderato Cantabile i Kuća pored mora koje su također pretvorene u ogledne primjerke piano-jazza te pjesme poput Tvojih nježnih godina i Sve što znaš o meni našle su svoje mjesto na albumu, kao i na koncertu u Dvoru. Album je zapravo puno više od hommagea Matije svome ocu, on predstavlja usklik duše jednog velikog umjetnika drugom.

Ulaznice za koncert gotovo su rasprodane, a dostupne su na blagajnama u prizemlju Festivalske palače (Od Sigurate 1) i u Luži.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *