Input your search keywords and press Enter.

Marija Jurić Zagorka – 60 godina poslije

Dubrovačke knjižnice u suradnji s Centrom za ženske studije Zagreb organiziraju dvodnevnu manifestaciju „Marija Jurić Zagorka – 60 godina poslije“ koja obuhvaća dva tematska predavanja.

Prvo predavanje, „Zagorka i žensko pitanje: stota obljetnica zahtjeva za žensko pravo glasa“ održat će se u četvrtak, 11. svibnja, u 19 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Predavačice Ana Pavlić i Sandra Prlenda govorit će o počecima borbe za rodnu ravnopravnost u Hrvatskoj, promatranim kroz prizmu djelovanja Zagorke. Uz analizu njezinog političkog aktivizma i zagovaranja emancipacije žena u pravnom, obrazovnom i ekonomskom smislu posebna pažnja bit će posvećena Zagorkinoj priči o prvim ženskim političkim demonstracijama.

Marija Jurić Zagorka djelovala je perom – kako u novinarskom, tako i u književnom radu, nastojala je uz informiranje i zabavu pobuditi kod čitatelja borbenost i podršku idejama nacionalne slobode i samostalnosti te ženske emancipacije. Izlaganjem „Javna riječ kao žensko oružje“ u petak, 12. svibnja, u 11 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad dubrovačkoj publici bit će predstavljeni ključni trenutci Zagorkinog novinarskog rada (reporterka u Obzoru, izvjestiteljica iz sabora u Budimpešti, urednica ženskih časopisa), dok će njezin književni rad biti prikazan u kontekstu tadašnje proizvodnje popularne kulture kroz tiskane medije (roman u nastavcima).

Ovom manifestacijom Dubrovačke knjižnice obilježavaju 60. godišnjicu smrti Marije Jurić Zagorke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)