Input your search keywords and press Enter.

Mara Bratoš izlaže na 5. Međunarodnom trijenalu autoportreta

U Samoboru je otvorena relevantna međunarodna skupna izložba u organizaciji Galerije Prica, POU Samobor

5.MEĐUNARODNI TRIJENALE AUTOPORTRETA

 JA – IZMEĐU ZBILJE I IMAGINACIJE

Izložba je otvorena do 16. 5. 2021.

Autor izložbe Nikola Albaneže, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar

Galerija Prica

Trg Matice hrvatske 6

Samobor

Radno vrijeme Galerije:

utorak – četvrtak 9 – 14h
petak 13 – 19h
subota – nedjelja 10 – 17h

Izložba 5. Međunarodni trijenale autoportreta „Ja – između zbilje i imaginacije“ slijedi zacrtan put koji je prepoznat u umjetničkom svijetu svojim tradicionalnim održavanjem svake tri godine. Do sada su realizirana četiri izdanja te žirirane izložbe i to 2008./09., 2011/12., 2014. i 2017. godine.

Ideja izložbe postavljena je prilikom realizacije prvog trijenala kada je autor izložbe bio povjesničar umjetnosti Guido Quien koji je na neki način „udario temelje“ i čvrsto polazište ovom projektu, a s istim ciljem nastavile razvijati likovne kritičarke Višnja Slavica Gabout, Branka Hlevnjak i Sonja Švec Španjol, prilikom čega su svi argumentirano elaborirali činjenice koje opravdavaju održavanje trijenala i njegov daljnji kontinuitet.

Ovo peto izdanje trijenala nosi međunarodni karakter stoga se na poziv odazvalo 385 umjetnika sa 676 prijavljenih radova od kojih je stručni žiri u sastavu Nikola Albaneže i Nikolina Šimunović za izlaganje odabrao 87 radova ukupno 81 umjetnika za predstavljanje na ovoj trijenalnoj manifestaciji. Izlažu umjetnici iz svih dijelova Hrvatske kao i Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Italije, Njemačke, Kanade i SAD-a.

Među izabranim autorima je i dubrovačka umjetnica Mara Bratoš:

MARA BRATOŠ

Rođena 1974. u Dubrovniku. Na Akademiji za dramske umjetnosti u Zagrebu, Odsjek za filmsko i TV snimanje diplomira 1998. godine. Članica HZSU,-a Hrvatskog društva filmskih djelatnika, Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, HDLU Dubrovnik.

Trijenale Autoportreta gaji od početka i historiografski pogled na naslovnu temu što postiže uključivanjem u izložbu retrospektivnoga pregleda odabranih radova. Na taj način posjetitelji mogu sagledati ostvarenja prošlih razdoblja usporedo s recentnima, uvjetovanima trogodišnjim ritmom manifestacije. Nakon korištenja fundusa Zbirke Lukin, na 5. trijenalu predstavljena je selekcija autoportreta iz Zbirke Kovačić – Mihočinec.

Iz uvodnog teksta predgovora autor izložbe Nikola Albaneže kaže „U potrazi za temom, kao i u odabiru motiva koje će prikazati, pred likovnim je umjetnicima neizmjerno polje mogućnosti. Napose od kada ne postoji implicitan, od akademskoga autoriteta nametnut, popis što je u vrijednosnom smislu dopustivi sadržaj.  Međutim, i ta neizmjernost – promatrana uvijek s pozicije svakoga pojedinca – dijeli se na samo dva skupa; s jedne je strane sve ono što ga okružuje, s druge on sam; ono „ja“ koje doživljuje svijet. A ono što ga okružuje je svijet shvaćen u svim svojim razinama: materijalnoj i duhovnoj, zbiljskoj (faktografskoj) i imaginarnoj (fikcionalnoj), prezentnoj i memorijskoj, mitskoj, razinama dohvatljivim oku i ruci ili samo mašti, inače nedostižnim itd.; svijet koji se svakome otkriva na samo njemu svojstven, dakle, na jedinstven način. Zajedničko je, pak, nastojanje na spoznavanju i, možda, jedinstvu oba spomenuta dijela. Pogled je pritom tek jedan, ali iznimno važan osjet na tom putu.“

Sonja Švec Španjol

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *