Input your search keywords and press Enter.

Ljeto na Hrvatskoj radioteleviziji

Tijekom ljetnih mjeseci gledatelje očekuje manje repriza nego prijašnjih godina te više premijernoga filmskog i serijskog programa, a predviđene su i brojne prigodne ljetne mozaične emisije koje će se emitirati uživo

Zagreb, 13. lipnja 2017. – Ljetna programska shema na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) započinje u ponedjeljak 19. lipnja i trajat će do nedjelje 17. rujna. Tijekom predstojećih ljetnih mjeseci sva će četiri nacionalna televizijska programa i tri nacionalna radijska programa, osam regionalnih radijskih programa te međunarodni multimedijski program HRT – Glas Hrvatske svojim gledateljima i slušateljima ponuditi niz zanimljivih i vrijednih sadržaja, prijenose ljetnih kulturnih i društvenih zbivanja te odabrane igrane filmove i televizijske serije. Tijekom ljetnih mjeseci gledatelje Hrvatske televizije (HRT – HTV) očekuje manje repriza nego prijašnjih godina te više premijernoga filmskog i serijskog programa, a predviđene su i brojne prigodne ljetne mozaične emisije koje će se emitirati uživo.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT – HTV 1)

Prvi program Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u udarnome večernjem terminu donosi premijerna prikazivanja novih sezona svjetski popularnih televizijskih serija, poslije središnjega Dnevnika novu ljetnu mozaičnu emisiju Ritam ljeta te izbor kvalitetnih dokumentarnih filmova, a vrijeme poslije trećega Dnevnika rezervirano je za odabrane filmske naslove.

U večernjemu terminu, nakon Dnevnika i Teme dana, od ponedjeljka do četvrtka emitirat će se nova zabavno-mozaična emisija Ritam ljeta, tematski magazin s gostima u studiju i uključenjima uživo te javljanjima s terena. Voditelji su Iva Šulentić, Danijel Despot, Mirko Fodor, Daniela Trbović, Marina Medved Pulić i drugi. Prva je emisija posvećena odmoru.

Termin u 21.00 rezerviran je za najbolje dokumentarne filmove i serije iz domaće produkcije među kojima su Vaše more, naše more, Moj Dubrovnik, Lijepa vaša i brojni drugi naslovi. Nakon Otvorenoga i trećega Dnevnika, od 23.00, gledatelje očekuju odlični filmski naslovi među kojima su Intervju s vampirom, Isijavanje, Kum, Uloži na favorita i Poštena igra.

Sve novosti iz turizma tijekom cijele ljetne turističke sezone petkom u 20.00 gledatelji će moći doznati u novoj emisiji turizam.hrt.

Emisiju će uređivati i voditi Senka Mošnja i Ivica Đuzel. Poput Turističke klase, koja se cijele godine emitirala na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4), i emisija turizam.hrt otkrivat će najzabavnija ljetovališta i pratiti najvažnija turistička zbivanja uz obalu i na otocima, ali i u unutrašnjosti Republike Hrvatske. Cilj je ljetnih polusatnih turističkih emisija izazvati pozitivne reakcije i potaknuti što više ljudi da pridonesu promjeni svijesti i aktivnomu osmišljavanju naše turističke budućnosti te ih potaknuti na razmišljanje o ulozi turizma danas i sutra.

U 20.35 donosimo priče o najpoznatijoj i najkontroverznijoj američkoj obitelji – Kennedijevi povjerljivo. Svaki jednosatni nastavak te vrhunske serije zasebna je i samostalna priča i donosi suvremeni pogled na bogatu povijest slavne obitelji s povijesnoga i psihološkoga aspekta.

Petkom od 21.35 gledatelje Prvoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) očekuje premijerno prikazivanje pete sezone odlične i višestruko nagrađene političke serije Kuća od karata, koja nas ponovno vodi iza kulisa moći, ambicije, ljubavi, pohlepe i korupcije u modernome Washingtonu.

Od ponedjeljka do petka u 11.00 gledatelji Prvoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) moći će uživati u domaćim serijama među kojima su Glas naroda, Kazalište u kući i Dome, slatki dome. Od 13.15 moći će ponovno pratiti gastronomske serije poput Seoske gozbe, Slatke kuharice i Lovca na bilje, od 14.05 domaće i strane putopise, a od 15.00 strane dokumentarne serije o uređenju domova. Termin od 15.55 rezerviran je za kriminalističku seriju Detektiv Murdoch, a od 18.00 do središnjega Dnevnika premijerno će se prikazivati nove sezone stranih serija vrhunske produkcije među kojima su svjetski popularne serije Igre moći i Dobra žena.

Subotom od 13.15 novost su na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) obiteljski filmovi različitih tema, dok je termin od 20.10 rezerviran za blockbustere. Neki od naslova koji očekuju gledatelje su Tata od formata, Prvi vitez, Opasan let i Legende u Vegasu.

Nedjeljom navečer, nakon Dnevnika, na rasporedu su najbolje reprize domaćih dokumentarnih serija za sve one koji su ih propustili pogledati tijekom godine. Prva među njima je dokumentarna serija Hrvatski velikani. Od 21.05 gledatelji će moći pogledati dramsku seriju Crno-bijeli svijet, a od 22.30 novostima i događajima iz svijeta kulture bavit će se emisija Kulturni kolodvor. Svi koji su propustili emisije iz ciklusa Žene povjerljivo, moći će ih pogledati u nedjeljnome terminu od 23.05.

 

Drugi program Hrvatske televizije (HRT – HTV 2)

Na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) gledatelje očekuju odlični filmovi, igrane i dokumentarne serije te mnoštvo sportskih sadržaja.

Od sportskih događaja na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) prenosit će se teniski turnir u Wimbledonu, nogometni kup konfederacija, utakmice Eurobasketa, svjetsko prvenstvo u plivanju i vaterpolu, svjetsko prvenstvo u atletici, kvalifikacijske utakmice za nogometnu Ligu prvaka i Europsku ligu, nogometni Superkup, teniski mečevi ATP-ova turnira u Umagu te odbojka na pijesku Poreč Major.

U filmskome programu naći će se za svakoga ponešto. Utorkom će se prikazivati romantični filmovi među kojima su Divlja salsa, Pisma Juliji i Slučajni suprug, srijedom akcijski filmovi među kojima su Posljednja pljačka, Štemer i Izvan kontrole, četvrtkom popularni vesterni među kojima su Geronimo, Jahači rumene kadulje i Ludi konj, subotom komedije među kojima su Veliko nasljedstvo, Djeveruše u akciji, Junfer u četrdesetoj i Vikend kod Bernieja, a nedjeljom filmovi s pet zvjezdica među kojima su Jerry Maguire, Čovjek iz San Fernanda, Skandal u Hollywoodu i drugi.

Vikendom od 20.00 gledatelji će moći uživati u izvrsnim stranim dokumentarnim filmovima i televizijskim serijama među kojima su The Wine Show, putopisni vodič za ljubitelje vina, dokumentarni filmovi o životinjama zajedničkoga naslova Fantastičan svijet i Anthony Bourdain: Upoznavanje nepoznatoga, dokumentarni putopis svjetski poznatoga kuhara, autora bestsellera i višestrukoga dobitnika nagrade Emmy koji putuje u nepoznate krajeve svijeta otkrivajući raznolikost kultura i gastronomije.

Ljubiteljima skandinavskih kriminalističkih zapleta stiže prava poslastica – ponedjeljkom u 21.40 očekuje ih švedska serija Klica zla. Noćne ptice od ponedjeljka do subote od 23.30 do 00.30 uživat će u omiljenim serijama Seks i grad, Bitange i princeze i Graham Norton.

Uz glazbenu emisiju Poprock.hr, koja se već emitira, s emitiranjem počinje i nova glazbena top-ljestvica HRT TOP 20, koja će na programu biti subotom s početkom u 19.10. U njoj će se predstavljati spotovi dvadeset najpopularnijih pjesama aktualne hrvatske produkcije. Emisiju će voditi dugogodišnje radijske voditeljice Tamara Loos i Nives Čanović.

Od odabranih televizijskih serija izdvajamo seriju Degrassi – po dva nastavka prikazivat će se svakoga radnog dana od 13.30. Televizijska serija Žeđ za životom premijerno će se prikazivati od 20.15, a serija Završni udarac od 22.40.

Subotom od 17.20 na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) reprizirat će se odlična dokumentarna serija Licem u lice. Riječ je o nizu usporednih portreta dviju poznatih osoba kroz prizmu njihova nadmetanja. Nedjeljom od 15.00 prikazivat će se dugometražni dokumentarni filmovi, od 18.00 dokumentarna serija Dream the future, a u okviru ljetnoga programskog rasporeda bit će mjesta i za prisjećanje na velike sportske trenutke u proteklih godinu dana, kao što su olimpijske medalje iz Rija de Janeira, finale Lige prvaka i slično.

Treći program Hrvatske televizije (HRT – HTV 3)

Treći program Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) i u ljetnoj programskoj shemi nastavlja snažno podupirati cjelokupni kulturni i obrazovni život u Republici Hrvatskoj. Uspješno će surađivati s različitim festivalima i kulturnim događanjima koja se održavaju diljem Republike Hrvatske i biti im medijskim partnerom.

15. srpnja 2017. godine izravno će se prenositi otvorenje Pulskoga filmskog festivala, a tijekom cijeloga ljeta emitirat će se i različite festivalske kronike kako bi se gledateljima prenijelo barem dio onoga što se događa tijekom festivalskih dana u različitim krajevima. U okviru spomenutih festivalskih kronika pratit će se Motovun film festival, Liburnia film festival, Vukovar film festival, Avvantura film festival, Sisak Star Festival, Festival svjetske književnosti i drugi.

Na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) tijekom ljeta nastavlja se i prikazivanje omiljenih stranih igranih vestern-serija kao što su Bonanza, Miris baruta, Deadwood, te znanstveno-fantastična serija Zvjezdane staze. Osim dobrih serija, kao i uvijek tijekom ljeta, Treći program Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) pravo je utočište za ljubitelje filmova svih generacija. Sedam dana u tjednu, od ponedjeljka do nedjelje, gledatelji će moći uživati u filmskim klasicima, kultnim filmovima, evergreenima, djelima nastalima na svim kontinentima i u svim epohama filmskoga stvaralaštva.

Ponedjeljkom će se prikazivati ciklus velikoga američkog redatelja Roberta Aldricha, a nakon toga, u okviru Ratnoga ponedjeljka, ciklus antologijskih ratnih filmova. Utorkom će gledatelji moći pratiti sjajne nove europske filmove u ciklusu Kino Europa. Srijedom su na rasporedu ciklusi Ljeto s Caryjem Grantom i 100 godina Kirka Douglasa, četvrtkom ciklus suvremenoga mađarskog klasika Istvána Szabóa, a petkom u Kino Mileniju prikazuje se ciklus kultnoga južnokorejskog genija Ki-duk Kima. Subotom je na programu slavni američki nezavisni filmaš Jim Jarmusch, a nedjeljom će se prikazivati klasični vesterni. Osim filmova okupljenih u te cikluse Treći program Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) vikendom će prikazivati i brojne druge kvalitetne filmove u jutarnjim i poslijepodnevnim terminima.

U srpnju počinje prikazivanje nove humoristične serije Pero Shakespearovo, koja govori o životu i ranim počecima slavnoga engleskog književnika Williama Shakespeara. Svaki dan gledatelje očekuju i zanimljive strane putopisne dokumentarne serije i strani dugometražni dokumentarci.

Tijekom ove sezone nastale su mnoge zanimljive emisije domaće produkcije, koje će gledatelji imati prilike ponovno vidjeti i u ljetnome programu, a na programu će se naći i vrijedni glazbeni, dramski i dokumentarni sadržaji iz bogate arhive Hrvatske radiotelevizije, među kojima su izvrsne serije Tajnoviti srednji vijek i Ludi rimski carevi.

Četvrti program Hrvatske televizije

Četvrti program Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) donijet će pregršt vrijednih informacija i zanimljivih tema i u ljetnim mjesecima. Najvažnije događaje u Republici Hrvatskoj i svijetu uz analizu relevantnih gostiju nastavit će pratiti informativna emisija uživo Studio 4, a tijekom cijeloga ljeta emitirat će se i informativna emisija Regionalni dnevnik te Vijesti na engleskome jeziku.

Emisija Ljetna panorama, koja je uspješno pokrenuta tijekom prošlogodišnje ljetne sezone, emitirat će se svakodnevno od 17.15 do 18.00 iz različitih dijelova Republike Hrvatske. Osim što će uobičajeno obrađivati svakodnevne teme iz lokalne zajednice, više će pozornosti pridavati našim morskim i kopnenim turističkim odredištima, pričama o turizmu i turistima. Budući da se u mnogim dijelovima Republike Hrvatske u ljetnim mjesecima ponešto mijenja način života i u zemlju uđe nekoliko milijuna ljudi, otvaraju se brojne teme koje će popratiti Četvrti program Hrvatske televizije (HRT – HTV 4).

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 1)

U okviru ljetne programske sheme, koja na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) traje od 3. srpnja do 3. rujna, od ponedjeljka do petka u vremenu od 7.30 do 8.00 emitirat će se emisija Ujutro prvi s aktualnom temom dana. Od 8.00 do 9.00 na rasporedu je ljetna mozaična kontaktna emisija Ljeto na Prvom, i to naizmjence iz HRT – Radija Pula, HRT – Radija Rijeka, HRT – Radija Zadar, HRT – Radija Split, HRT – Radija Dubrovnik, HRT – Radija Osijek te iz zagrebačkoga studija Prvoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR).

Umjesto tjednih specijaliziranih emisija Poligraf – politički grafikon i Viza – vanjskopolitička izvješća i analize četvrtkom od 9.00 do 10.00 emitirat će se emisija Sedmica – tjedni pregled, a petkom od 9.00 do 10.00 emisija o kulturi Katapultura. Prvi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) tijekom cijeloga ljeta nastavlja s emitiranjem svih izdanja informativnih emisija Vijesti te velikih informativnih emisija Jutarnja kronika u 7.00, Dnevne novosti u 15.00, Aktualno u 17 u 17.00, Dnevnik u 19.00 i Kronika dana u 22.00.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 2)

Ljetna programska shema na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) traje od 22. lipnja do 10. rujna. U tom će se razdoblju umjesto emisija Gladne uši, Globotomija i Svakom loncu poklopac emitirati serija emisija pod naslovom Sunce na prozorčiću, kojima je cilj turistička promidžba različitih hrvatskih krajeva sa stavljanjem naglasaka na važnija kulturna, umjetnička i zabavna događanja. Emisije će se emitirati svakoga tjedna četvrtkom i petkom od 10.35 do 13.30 i subotom od 9.00 do 12.30. Emisije su mozaičnoga karaktera, a pratit će kulturu, tradiciju, sport, turizam i gastronomiju.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) pojačano će od 22. lipnja do 10. rujna prenositi informacije iz Hrvatskoga autokluba (HAK) na hrvatskome, engleskome i njemačkome jeziku, a od 3. srpnja do 3. rujna u suradnji s međunarodnim multimedijskim programom HRT – Glas Hrvatske triput dnevno emitirat će Vijesti za strane turiste na engleskome i njemačkome jeziku. Pratit će i Splitski festival te Festival dalmatinske šansone u Šibeniku, a sve će svoje sadržaje prilagoditi opuštenijemu ljetnom ugođaju, pa će naglasak u cijelome programu biti na prometnim i turističkim informacijama, najavama događanja i reporterskim javljanjima s različitih ljetnih manifestacija.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT – HR 3)

Ljetna programska shema na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) traje od 3. srpnja do 3. rujna. Tijekom ljetnih mjeseci u glazbenome dijelu programa ponedjeljkom emitirat će se premijerne izvedbe koncerata iz Europske radijske unije u okviru emisije Europeum Euroradio, a četvrtkom u istome terminu koncertne snimke i operne koncerte, najbolje od produkcije Hrvatskoga radija (HRT – HR).

Kao i svake godine 14. srpnja izravno će se prenositi otvorenje Splitskoga ljeta, uz premijernu izvedbu Seviljskoga brijača Gioacchina Rossinija 16. srpnja, te otvorenje Osorskih glazbenih večeri, a 25. kolovoza prenosit će se zatvaranje Dubrovačkih ljetnih igara.

Glazbena emisija Vrijeme za jazz ljubiteljima džeza cijeloga će ljeta donositi premijerne emisije utorkom navečer.

U okviru kulturno-znanstvenoga dijela Trećega programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) tijekom ljeta reprizirat će se ponajbolje emisije iz godišnje produkcije, koje nude brojne sadržaje iz područja književnosti, kazališne i filmske umjetnosti, likovnosti, znanosti, duhovnosti te kulture i društva. Među njima su emisije Signatura, Kozmopolis, Do korica, Bibliovizor, Riječi i riječi, Poezija naglas, Dnevnici, pisma, govor iz prvog lica, Hrvatska proza i Antologija pripovijetke, u kojima slušatelji mogu putem razgovora, kritika i eseja pratiti književna zbivanja i strujanja u hrvatskoj i svjetskoj književnosti, poslušati prozne tekstove, dnevničke zapise domaćih i stranih autora te prijevode europskih i svjetskih autora.

U povijesnoj emisiji četvrtkom Povijesne kontroverze povjesničari i znanstvenici lome koplja oko suvremenih povijesnih tema, a emisija Istina na vjetrometini povijesti, koja se emitira jednom mjesečno posljednje srijede u mjesecu s početkom u 14.00, donosi skrivene i prešućene istine. Spomenute emisije, emitirane tijekom zimske sezone, moći će se tijekom ljeta ponovno poslušati, a među njima je i ciklus Tribina Trećega programa koje su i tijekom protekle sezone polemički i kritički propitivale društvenu stvarnost.

Brojne znanstvene emisije, primjerice Doba znanosti, Eppur si muove i Prozor u digitalno, bavile su se znanstvenim događanjima i najnovijim istraživanjima u području prirodnih znanosti te će se moći ponovno poslušati, a jedna od najdugovječnijih emisija, Ogledi i rasprave, i tijekom ljeta donosit će odabrane esejističke tekstove iz hrvatske i strane produkcije.
Dramski program tijekom ljeta emitirat će uglavnom reprizne naslove u emisijama Radio drama, Radio roman, Radio atelje i Portret umjetnika u drami.

U okviru emisije Radio atelje premijerno će biti emitirana drama Obična mlade hrvatske spisateljice Dine Vukelić, radiofonijska igra koja problematizira katkad poguban utjecaj društvenih mreža na srednjoškolsku populaciju.

U emisiji Radio drama premijerno će biti emitiran tekst Augusta Strindberga Maleni. Velikoga dramatičara slušatelji će tako upoznati i u ulozi basnopisca.

Uz redovita reprizna emitiranja, emisija Portret umjetnika u drami u ljetnoj će programskoj shemi imati i jednu premijeru u kojoj će putem razgovora, popratnoga eseja i niza fragmenata iz njegovih predstava biti predstavljen životni i profesionalni put poznatoga hrvatskog redatelja Miroslava Međimorca.

U emisiji Radio igra bit će reprizno emitiran niz djela suvremenih hrvatskih autora, među kojima posebno treba izdvojiti iznimno uspjelu postavu Krležinih Zastava u dramatizaciji Georgija Para i režiji Darka Tralića, sa Zlatkom Vitezom i Amarom Bukvićem u glavnim ulogama.

Emisija Iz arhive dramskog programa u svojemu će uobičajenomu ritmu emitiranja tijekom srpnja i kolovoza na repertoaru imati vrijedne radijske postave djela Tomislava Bakarića, Zvonimira Bajsića i Ksavera Šandora Gjalskog.

Emisija Skitnje u zvuku urednika Nikice Klobučara nova je emisija dramskoga programa, u kojoj se u obliku putopisa predstavljaju djela klasične hrvatske književnosti i suvremeni putopisi. U polusatnome terminu dramsko-esejističkoga tona ta nas emisija vodi u prostore društvenoga, političkoga i kritičkoga, a nadasve subjektiviziranoga prostora.

Međunarodni multimedijski program HRT – Glas Hrvatske

Tijekom ljetnih mjeseci HRT – Glas Hrvatske proizvodit će sve emisije kao i u redovitoj zimskoj programskoj shemi, uz dodatna izdanja informativne emisije Vijesti na engleskome jeziku, koju će pripremati i za Drugi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 2). Umjesto emisije Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo emitirat će se Ljetni potpouri, koji će pratiti aktualne ljetne glazbene događaje.

U posljednjemu satu emisije Hrvatima izvan domovine, koja se emitira na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) četvrtkom, predstavljat će se emisije HRT – Glasa Hrvatske na hrvatskome jeziku Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?, Na valovima staroga kraja, Hrvatska slikovnica, Gost Glasa Hrvatske i druge. HRT – Glas Hrvatske preuzet će i emitirati emisije Prvoga programa Hrvatskoga radija (HRT — HR 1) Ljeto na Prvom, Sedmica – tjedni pregled i Turističke novosti, koju će pripremati HRT-ove lokalne radiopostaje. I na HRT – Glasu Hrvatske i na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) tijekom cijeloga ljeta emitirat će se Vijesti na engleskome jeziku uživo.

Novi mrežni portal HRT – Glasa Hrvatske tijekom cijeloga ljeta donosit će bogate sadržaje na četirima jezicima: hrvatskome, engleskome, njemačkome i španjolskome, pratit će veliki nacionalni projekt Hrvatske svjetske igre, koji će se održavati od 18. do 22. srpnja u Zagrebu u organizaciji Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatskoga svjetskog kongresa, a na koji dolaze brojni potomci Hrvata iz cijeloga svijeta.

Usto, HRT – Glas Hrvatske tradicionalno u svojim programima na svim jezicima prati i ljetne projekte Hrvatske matice iseljenika te projekt Po staza naših starih, koji provode Hrvati iz Koljnofa u Mađarskoj.

I tijekom ljeta gledatelji će moći pratiti dokumentarne serije Otkrivamo Hrvatsku i Hrvatska, moj izbor nastale u suradnji HRT – Glasa Hrvatske s Dokumentarnim programom Hrvatske televizije (HRT – HTV), četvrtkom i petkom navečer na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1).

Hrvatska radiotelevizija
www.hrt.hr

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *