Input your search keywords and press Enter.

Lingvist brani Vicka Dragojevića

tvrdi da se radi o sramotnoj hajci na novog voditelja emisije ‘Dobro jutro, Hrvatska‘: Njegov naglasak bliži je standardu od zagrebačkog

U obranu Dubrovčanina Vicka Dragojevića koji je nedavno imao svoj debi u vođenju emisije ‘Dobro jutro, Hrvatska’ stao je i poznati hrvatski lingvist Mate Kapović.

– Sramotna hajka na čovjeka samo zato što je iz Dubrovnika. Usput, ako govorimo baš o naglasku kao naglasku, dubrovački je naglasak daleko bliži formalno propisanu standardnom naglasku od na primjer zagrebačkoga, koji ima suvoditeljica sa slike, a koju nitko ne proziva, napisao je na Twitteru.

Podsjetimo, novopečenog HRT-ovog voditelja dio publike dočekao je na nož zbog dubrovačkog naglaska, a Slobodna Dalmacija tada ga je zamolila za komentar.

– Smatram da svaki rad zaslužuje ocjenu i kritiku. Odradio sam prve dvije smjene kao voditelj Dobrog jutra, i polako slažem dojmove i pravila; kuda gledati, što najaviti…, započeo je Vicko.

– Osobno smatram da program HTV-a trpi jedino ispravni književni hrvatski jezik, te da spikeri i voditelji trebaju biti oni od kojih se može učiti. Nema mjesta lokalizmima (poput “dubrovačke deklinacije” – KrešA umjesto KrešE) ali, u mom slučaju, radilo se o lapsusu. Bilo bi, naravno, bolje da lapsusa nema, ali to je, čini se, nešto što ipak moram proći.

Važno je naglasiti da radim s našom fonetičarkom Anom, koja strpljivo ukazuje na greške, ispravlja me… A dubrovački naglasak? Neka nam on ostane kao začin, kao mala oznaka da ipak stižem s juga . Naravno, uz striktno poštovanje standardnog jezika. Imamo sreću da smo mala država s puno regija, naglasaka, tradicija i kulture. A to i jest pravo bogatstvo, zaključo je Dragojević koji je u prvom tjednu rada imao pravo vatreno krštenje.

Čitatelji Slobodne Dalmacije u komentarima ispod tekstova na ovu temu zamjerili su publici što Dragojevića šikanira rekavši kako bogatstvo hrvatskog jezika leži u različitim naglascima, a neki su istaknuli i kako Vickovi kolege nemaju takvih problema iako govore zagrebačkim naglaskom koji također nije standardni i propisani naglasak hrvatskog jezika. Dakle, njih stav jednak je onome Mate Kapovića.

www.slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.