Input your search keywords and press Enter.

Lerova „Skarestija od bumbaka“ sutra u Lazaretima

Premijerno prikazana u prosincu 2015., predstava Studentskog teatra Lero „Skarestija od bumbaka“ dubrovačkog autora Antuna Gleđevića u režiji i dramatizaciji Davora Mojaša na programu 67. Igara bila je krajem srpnja, a još jedna izvedba odigrat će se danas, 13. kolovoza s početkom u 21:30 sati u Lazaretima.

U svojoj zadaći scenskog propitivanja dubrovačke dramske i književne baštine, teatar Lero je ovog puta posegnuo za djelom Antuna Gleđevića (1656.-1728.), neopravdano zaboravljenog dubrovačkog liričara, dramatičara i satiričara tegobnog života i tužnog usuda. Naslov predstave preuzet je iz Gleđevićeve satirične pjesme „Skarestija od bumbaka“ u kojoj kritički slika neumjereni i neskladni život udovica, ali i društvene okolnosti Grada koji ga nije volio i koji je provocirao njegov nemirni temperament. Nevoljen i ignoriran, uzvraćao je na sebi svojstven način, pjesničkim prozivanjima i beskompromisnim komentarima zbog kojih je bio zatvaran, kažnjavan i zaboravljan. Lerova „Skarestija od bumbaka“ u prepoznatljivoj redateljskoj poetici Davora Mojaša otvara i neke zatajene tragove Dubrovnika iz Gleđevićeve optike, ali i nekih svevremenskih pa i današnjih priziva koji iznova aktualiziraju misli i djelo zaboravljenog pjesnika. „Skarestija od bumbaka“, ili u slobodnom prijevodu – nestašica pamuka, kazališna je praizvedba koja upozorava na pjesnika i njegovo djelo koji ne zaslužuju zaborav. Jer, kako piše Lahorka Plejić Poje, usprkos „urođenoj“ sklonosti satirama i velikoj produktivnosti, najzanimljiviji argument koji Gleđevića svrstava među prave satiričare ipak je činjenica da je on prvi i jedini među pjesnicima koji su pisali hrvatskim jezikom u Dubrovniku, pa i u hrvatskoj ranovjekovnoj književnosti uopće, eksplicirao poetiku satire. Zahvaljujući teatru Lero, Antun Gleđević postaje naš suvremenik u nježnoj, tamnoj, poetskoj, elegičnoj predstavi koja otvara pjesnikovu dušu i tame Grada koji ga je iznjedrio.

Režiju i dramatizaciju potpisuje Davor Mojaš, scenografkinja i kostimografkinja predstave je Dubravka Lošić, tehničko vodstvo i realizacija scene pripala je Matu Brnjiću, oblikovanje svjetla i tona Antoniju Ljubojeviću, tonska montaža Viktoru Lenertu, koreografija Damiri Belizario, a realizacija kostima Maji Glamočanin.

U „Skarestiji od bumbaka“ igraju Lerovice Ksenija Medović, Jasna Held, Zvončica Šimić, Matilda Perković, Ana Petrović i Katarina Ruščić, a predstava je ostvarena uz potporu Grada Dubrovnika, Ministarstva kulture RH i Županije Dubrovačko-neretvanske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *