Input your search keywords and press Enter.

Kreće sanacija pločnika ispred ispred crkve sv. Vlaha

Sanacija pločnika ispred crkve svetog Vlaha u obuhvatu od 300 metara kvadratnih započet će u ponedjeljak, 2. rujna uvođenjem izvođača u posao. Radovima koordinira Zavod za obnovu Dubrovnika, koji je temeljem preporuke Konzervatorskog odjela, sanaciju dijela pločnika ispred sjevernog pročelja crkve sv. Vlaha uvrstio u program obnove za 2019. godinu.

Sanaciji pločnika pristupit će nakon pažljive demontaže kamenog pločnika u cilju očuvanja što većeg dijela zdravog kamena, te skidanja svih nečistoća i nasipa u fugama, a procijenjeni udio novih kamenih ploča u planiranom obuhvatu je 15 posto. Vrijednost investicije iznosi 845.312,00 kuna (s PDV-om), a predviđeno trajanje radova je 90 kalendarskih dana.

Nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave male vrijednosti, ugovor o izvođenju radova sanacije pločnika sklopljen je s tvrtkom Građevinar Quelin d.d., dok je Zavod za stručni nadzor nad izvođenjem radova imenovao višeg savjetnika za poslove pripreme i nadzora, Andriju Tolju, dipl.ing.arh.

Početak izvođenja radova sanacije izvorno je bio planiran za 15. rujna, no isti je u koordinaciji Grada i Zavoda s izvođačem radova pomaknut za dva tjedna ranije kako bi se osiguralo da ovaj dio javne površine trga Luža bude posve spreman za novo izdanje Dubrovačkog zimskog festivala. Također, Upravni odjel za komunalne djelatnosti utvrdio je da ne postoji prepreka za izvođenje radova sanacije pločnika u razdoblju privremene zabrane.

Sa značajnijim rekonstrukcijama pločnika na području povijesne jezgre, u koordinaciji s Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku i Gradom Dubrovnikom, Zavod za obnovu nastavit će i u idućim programskim razdobljima.  

Što se tiče udjela Grada Dubrovnika u poslovima održavanja pločnika u povijesnoj jezgri, do sada je u 2019. godini utrošeno oko 350 tisuća kuna, dok je ukupno rezervirano 800.000 kuna proračunskih sredstava. Podsjetimo, do sada u 2019. godini odrađene sanacije pločnika u Ulici Sv. Dominika, Zlatarskoj, Miha Pracata, Od Puča (kod pravoslavne crkve), Iza Roka i dr. Na Stradunu je sanacija provedena na desetak lokacija gdje se dogodilo propadanje i ulijeganje pločnika, a daljnji radovi na obnovi Straduna nastavit će se sredinom rujna. Osim Straduna, planiraju se sanirati oštećenja u Ulici od Puča, od kojih su najkritičnija ona u blizini Gundulićeve poljane.

Petar Ipšić 
Viši savjetnik I 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.