Input your search keywords and press Enter.

Koncert u Kneževu dvoru povodom 10. obljetnice restauracije fortepijana majstora Antona Waltera

Hrvatski pijanist Hrvoje Jugović održat će koncert na fortepijanu u srijedu, 15. lipnja u 20 sati u Kneževu dvoru. Ulaz na koncert je slobodan.

Kao što je poznato, Dubrovački muzeji posjeduju vrlo rijedak i vrijedan žičani instrument – fortepijano, koji je izradio istaknuti graditelj orgulja i glasovira Gabriel Anton Walter (1752.-1826).

Tijekom 2005. i 2006. godine glazbeni mehanizam fortepijana u potpunosti je obnovljen (u Oberndorfu blizu Salzburga), restaurirano mu je i kućište, pa je dubrovački fortepijano koji se nalazi u Kneževu dvoru u sklopu stalnog postava Kulturno-povijesnog muzeja u potpunosti osposobljen za sviranje.

Pijanist Hrvoje Jugović, živi i radi u Beču, rođen je u Zagrebu, gdje je diplomirao na Muzičkoj akademiji u razredu Jurice Muraija. U Beču je također diplomirao glasovir u razredu Noela Floresa, a kada je odlučio posvetiti se starim instrumentima, nastavio je studij Hammerklaviera kod Malcolma Bilsona (majstorski tečajevi na Sveučilištu Cornell u SAD-u i u Belgiji). Kao solist na povijesnim klavirima i kao komorni glazbenik nastupao je na Haydn Festivalu u Željeznom, Mozartfestu u Augsburgu, Settimana Mozartiana u Chietiju, na Varaždinskim baroknim večerima te na ljetnim festivalima u Dubrovniku, Splitu i Zagrebu. Svirao je i sa slovačkim komornim orkestrom Capella Istropolitana te s Hrvatskim komornim orkestrom, a gostovao je i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Sudjelovao je na otvorenju izložbe posvećene Mozartu u bečkom Hofburgu 2006. godine, svirajući na fortepijanu Dubrovačkih muzeja, koji je, zahvaljujući njegovom zalaganju i uz podršku Ministarstva kulture RH te sponzorstvo tvrtke Siemens, bio netom restauriran.

ULAZ SLOBODAN

Program:

Luka Sorkočević / Luca Sorgo (1734.–1789.): Simfonija u A-duru (1754.)

Allegro moderato

Andante sostenuto

Allegro

Muzio Clementi (1752.–1832.): Sonata u B-duru, op. 24, br. 2 (1781.)

Allegro con brio

Andante quasi allegretto

Rondo: Allegro assai

Wolfgang Amadeus Mozart (1756.–1791.): Sonata u a-molu, KV 310 (1778.)

Allegro maestoso

Andante cantabile con espressione

Presto

Ludwig van Beethoven (1770.–1827.): Sonata quasi una fantasia u cis-molu, op. 27, br. 2 »Mondscheinsonate« (1801.)

Adagio sostenuto

Allegretto

Presto agitato

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *