Input your search keywords and press Enter.

Kazališna družina Kolarin gostuje u Kotoru

Ove subote 12. prosinca, Kazališna družina Kolarin gostuje s predstavom Matrimonijo u Kotoru.

Na poziv Eksperimentalne scene “Teatra 303” iz Kotora, koji su bili gosti u Dubrovniku na proslavi petog rođendana Kolarina, predstava Matrimonijo, autora Josipa Lovrića, u režiji Žuže Egrenyi, će se odigrati u Centru za kulturu – Kotor, 12. prosinca 2015. U 19 sati.

 

O predstavi:
MATRIMONIJO – KAZALIŠNA DRUŽINA KOLARIN

autor: Josip Lovrić
režija: Žuža Egrenyi 
scenografija: Ivona Šimunović
kostimografija: Renata Sekulović
asistencija: Tajana Martić
TOMO, stari trgovac –Ivan Boban
PASKO, Tomov sin – Ante Tonći Đurković                
MARE, Paskova žena – Jelica Čučević       
DUBRAVKA, Paskova kći – Jelena Maržić / Darija Mikulandra Žanetić / Barbara Lončarić     
NIKŠA, Tomov djetić – Joško Gverović / Leo Mrkić            
LUCKA, Marina djevojka – Aida Machiedo / Marija Hrtica  
ANE, udovica – Marinka Metković  
BALDO, Anin rođak – Ivan Džamonja / Leo Mrkić

O autoru

Tako je teško zgusnuti sve što je samozatajni i veliki čovjek, Josip Lovrić, ostavio iza sebe. Kontrast njegovih kreativnosti je zadivljujuć. Kao što svaki kamen Grada otkriva nešto posebno, tako se otkriva i bogatstvo gospara Lovrića.
Josip Lovrić (pseud. Jozo Lovrić Jadrijev) rođen je 3. kolovoza 1928. u Dubrovniku gdje je i umro 26. studenoga 2012. godine. Dr. sc. prof. emeritus Sveučilišta u Dubrovniku, inženjer brodogradnje, pomorski stručnjak, znanstvenik, izumitelj, publicist, urednik, pisac… Teško je i nabrojati čime se sve bavio i koliko je zadužio znanost, brodarstvo i pomorstvo.

Osvrnut ćemo se na njegov kreativni i stvaralački rad. Bio je član gradskog orkestra. Svoj književni rad je započeo poezijom, a izuzetno je posebno tematikom, dubrovačkim govorom, pristupom oblikovanja, njegovo dramsko stvaralaštvo.  Dramska trilogija Greb, dramski ciklus U vezi s Martom, komedija Ugovna, skupna knjiga drama i dramoleta S morem u dosluhu (Mare Fjočica – praizvedena u KMD-u, Ugovna i Matrimonijo)… Nevjerojatno, je da uz ovakvo bogatstvo njegovog opusa, Jozo Lovrić Jadrijev nikad nije bio član nijednog društva književnika.
Stoga je izuzetna čast praizvesti njegovu komediju Matrimonijo i još jednom podsjetiti na iznimnog čovjeka.

O djelu
Matrimonijo je djelo nastalo po motivima Goldonijevog Sior Todero brontolon ossia Il fastidioso, uz pomoć prijevoda Frana Čale. Obiteljske peripetije, prouzročene generacijskim jazom i gramzljivošću, su okosnica djela. Radnja je smještena početkom 20. stoljeća u dubrovačkoj kući starog i škrtog tgovca, Konavljanina Toma. On terorizira sve ukućane nepovjerljivošću, škrtošću i nezadovoljstvom strašljivim sinom Paskom koji je u sjeni vrlo energične i lukave žene Mare. Mare, kćer Dubravku, uz pomoć i lukavstvo udovice Ane, želi udati za Aninog rođaka Balda. Dolazi do nesporazuma u kojima sudjeluju sluge Lucka i Nikša koji bi se isto ženili, ali tko će za koga vidjet ćemo u komediji, koja ismijava vječite ljudske slabosti škrtosti i malicije, na originalnom dubrovačkom izričaju.
Riječ redateljice
Moja se uloga promijenila – glumu je zamijenila režija, a kroz taj redateljski rad oživjeli su moji divni veliki profesori: dr. B. Gavella, prof. K. Spajić, prof. Habunek, B. Stupica… Kao glumica, duboko proživljavam proces rada i nastanka svakoga lika, i to je nepogrješiva inspiracija koja me vodi kroz moju novu redateljsku ulogu. S takvim iskustvima te entuzijazmom, predanošću i radošću stvaralaštva mojih dragih Kolarina (vrline koje se danas teško nalaze i u profesionalnom teatru) zajednički ostvarujemo već treću predstavu. Riječ je o premijeri teksta moga dragog prijatelja iz djetinjstva, Joza Lovrića, napisanog starim dubrovačkim jezikom koji se danas više ne čuje na našim ulicama, a koji družina Kolarin – srećom! – uspješno njeguje.

 

KAZALIŠNA DRUŽINA KOLARIN

 

Amatersku kazališnu družinu Kolarin osnovale su, 4. listopada 2010. godine, članice najbolje amaterske predstave u Hrvatskoj za 2009. godinu (Sve o ženama M. Gavrana).
KD Kolarin je osnovan u cilju promicanja dubrovačke književne scenske riječi, njegovanja zavičajnog govora, izvođenja dramskih djela i igrokaza za djecu i odrasle, poglavito dubrovačkih pisaca.

Prvi nastup Kolarina bio je prilikom predstavljanja knjige Iva Rudenjaka, skečem „Stolovi i stočići“ izveden  5. prosinca 2010., a napisala ga je i režirala Paola Dražić Zekić.

Početkom 2011.  se prišlo radu na predstavi “Šporka kanasta”- Matka Sršena,u režiji prof. Radmile Milaković, odigrane  16 puta .

U veljači 2012. sudjeluju na promociji knjige Grad u điru, autora Borisa Njavra.

Prema tekstu Borisa Njavra uspješno iznose i zanimljivu predstavu “Skerac sa Svete Marije” u režiji poznate glumice Žuže Egrenyi, kojoj je rad na ovoj predstavi prvo redateljsko iskustvo. Predstava “Skerac sa Svete Marije” je ujedno praizvedba i druga predstava vrijedne družine prepune entuzijazma.

U 2013. godini KD Kolarin po odabiru izbornog povjerenstva na 53. Festivalu kazališnih amatera s predstavom „Skerac sa Svete Marije „ osvaja nagradu za njegovanje kulturne baštine, te odlazi sa Hvara i sa posebnom pohvalom za promociju svoga Grada kao i nominacijom za glavnu ulogu (susjede Kate u izvedbi Jelice Čučević). Predstava je odigrana 30 puta .

U 2012. Godini  pripremili su predstavu za djecu “Božić djeda Martina” L.N. Tolstoja  u adaptaciji teksta i režiji Tajane Martić jedne od članica KD Kolarina. Predstava je odigrana 9 puta

Paralelno sa brojnim nastupima, družina pristupa radu na novoj predstavi “Ribarske svađe” Carla Goldonia, remek-djelu koraljne ambijentalne komedije koje Kolarini  uz redateljsku palicu glumice Žuže Egrenyi adaptiraju na dubrovački dijalekt. ‘Ribarske svađe’ su 2013 godine uvrštene u popratni program 64.Dubrovačkih ljetnih igara, što govori o kvaliteti same predstave. Predstava je odigrana 17 puta.

2014 godine Kolarini su iznjedrili još jednu uspješnu premijeru “Matrimonijo” svestranog dubrovčanina Joza Lovrića, koje je nastalo po motivima Goldonijevog Sior Todero brontolon ossia Il fastidioso, uz pomoć prijevoda Frana Čale. Predstava je odigrana 25 puta do danas.

Osim u svojim predstavama Kazališna družina Kolarin sudjeluje i u pregršt drugih aktivnosti kao što je sudjelovanje u ceremoniji otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, u promociji knjige Ivane Lovrić Jović, u izvedbi predstave “Dundo Maroje” u režiji Krešimira Dolenčića u sklopu dramskog programa 65.  Dubrovačkih ljetnih igara , humanitarnim akcijama , statiranjima u raznim filmskim projektima , sudjelovaje na manifestaciji Noći kazališta, u sklopu festivala Konavle Art-a, feste SV.Vlaha, manifestacije susreta klapa “Na me pogled tvoj obrati”, u sklopu Gatskog kulturnog ljeta na Danima Ive Marjanovića te u organizaciji raznih gostovanja kojima žele približiti amatersku kazališnu scenu građanima grada i županije .

 

KD Kolarin je pravi primjer za izreku ništa se ne postiže bez žrtve… i za sebe kažu da imaju veliko bogatstvo: Žužinu prisutnost, razumijevanje, strpljivost, ljubav, veliku volju za dramskim izričajem usprkos olujama života te ljude koji ih podržavaju i pomažu…  Iza njih su više od 5 godina rada, 5 predstava, 130 događanja, preko 15000 gledatelja, pregršt aktivnosti i sudjelovanja u životu Grada, županije i van nje.

Puno je odricanja i žrtve skupine raznolikih ljudi koji rade različite poslove u različito vrijeme, žive različitim životima i slobodno vrijeme odvajaju za ljubav prema dramskom svijetu..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.