Input your search keywords and press Enter.

Još jedna akcija dubrovačkih Rotarijanaca za obnovu izgorjelih maslinika

Nakon što su u proteklih 16 godina u sklopu svoje trajne akcije članovi Rotary cluba Dubrovnik, u cilju obnove maslinarstva na dubrovačkom području, besplatne sadnice maslina donirali stanovnicima Dubrovačkoga Primorja, Konavala, Župe i Rijeke Dubrovačke, ove godine raspodjela besplatnih sadnica održat će se u Smokvici, na otoku Korčuli.

Odluka da se ovogodišnja akcija održi u Smokvici donesena je prošle godine, kada je suradnjom svih hrvatskih Rotary clubova u Stonu, Janjini i Trsteniku raspodijeljeno ukupno 3.000 sadnica. Naime, u ljeto 2015. godine veliki su požari poharali upravo ta područja poluotoka Pelješca, pri čemu je izgorjelo više od 3.500 hektara poljoprivrednih i šumskih površina. Istodobno s pelješkim požarom, vatra je progutala i mnoge maslinike na području Smokvice, pa je zbog toga i donesena odluke da se ove godine pruži pomoć korčulanskim maslinarima.

Treba znati da su poticaj za prvu rotarijansku akciju obnove maslinarstva 2001. godine bili su veliki požari, u kojima je u ljeto prethodne godine u Dubrovačkom Primorju stradao (i) veliki broj stabala maslina.

Ove godine u Smokvici će se raspodijeliti ukupno 1.185 sadnica maslina (600 sadnica lastovke, 570 oblice i 15 sadnica istranke). Kao i uvijek, sadnice se dijele prema točno unaprijed utvrđenom popisu domaćinstava i maslinara koji će sadnice preuzeti, što je napravljeno u suradnji s općinom Smokvica.

U proteklih 16 godina Rotary club Dubrovnik ukupno je raspodijelio 20.000 komada sadnica maslina u Dubrovačkom Primorju, Konavlima, Župi i Rijeci Dubrovačkoj. Ovogodišnjom akcijom broj besplatnih sadnica povećat će se na 21.185 komada. Sukladno željama stanovnika, u Konavlima je 2012. godine dodatno donirano i 1.800 sadnica vinove loze.

Mnoge od tih doniranih sadnica maslina već više godina uzvraćaju plodom i uljem, pa su potkraj prošle godine, ususret Božićnim blagdanima, pod motom “Dobro se dobrim vraća”, oni koji su nekad dobili besplatne sadnice posredstvom RC Dubrovnik donirali ukupno 120 litara kvalitetnoga maslinovog ulja Domu za djecu i mlađe punoljetne osobe “Maslina”, Centru za rehabilitaciju “Josipovac” i Domu za starije i nemoćne osobe “Konavle”.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *