Input your search keywords and press Enter.

Jesu li naše zidine stvarno tako skupe?

Česte su žalbe turista na cijenu karte za zidine, uz komentare ”Toliko samo da prošetamo po zidu?” i slično.

Pa da vidimo prvo što je uključeno u kartu za zidine. Za bolje shvaćanje i lakšu usporedbu, sve cijene su preračunate u eure. Za 120 kuna, odnosno 16 eura, možete prošetati po skoro 2 kilometra dugim zidinama koje su građene od 13. do 17. stoljeća, s prekrasnim pogledima na more i stari grad kakve ne možete dobiti ni s jednog drugog mjesta u gradu. Putem su postavljene ploče s objašnjenjima. Također, u kartu je uključen i Lovrijenac, još jedno prekrasno zdanje vrijedno posjeta.

(Foto: DubrovnikTimes, GoToCro)

Pogledajmo zatim što se naplaćuje jednako koliko i ulaz na zidine. Prvi primjer je Sagrada Familia (16 eura) u Barceloni, nedovršeno remek-djelo Antonia Gaudia iz 20. stoljeća.

sagrada-familia_antoni-gaudi_dezeen_1568_1

Jako blizu su i palača Pena u Sintri (19.st) i Taj Mahal u Agri (17.st), sa cijenom od 14 eura.

Na veliki šok mnogih turista, pogotovo Francuza, postoje i mjesta za čiji ulaz treba platiti više nego za zidine. I to baš u Francuskoj, i to baš za Eiffelov toranj. Za popeti se na francuski simbol izgrađen u 19.stoljeću platit ćete 17 eura.

eiffel-tower-paris-france_main

To i nije neka vrtoglava razlika od ulaza za zidine, ali ima još primjera. Za Muzej moderne umjetnosti u New Yorku ulaz ćete platiti 22 eura, a za Empire State Building od 28 do 46 eura.

Ulaz u Tower of London platit ćete minimalno 29 eura, a za 30 minuta vožnje na London Eye-u čak 24 eura. Posjet Buckingham Palace-u koštat će vas od 25 do 43 eura.

Neki od najpoznatijih i najstarijih spomenika na svijetu, razumljivo, premašuju cijenu dubrovačkih zidina, kao Stonehenge (18 eura), Kineski zid (20 eura), Akropola u Ateni (20 eura) i Keopsova piramida (20 eura).

Kosi toranj u Pisi, građen od 11. do 14. stoljeća, malo je skuplji od zidina sa cijenom od 18 eura.

leaning-tower-of-pisa_shutterstock_85100518

Unatoč tome, neka poznata obilježja Italije ipak su jeftinija od zidina. Ulaz u Koloseum u Rimu je 12 eura, dok je ulaz u katedralu u Milanu 13 eura.

Ne postoji stvar na ovom popisu koja nije vrijedna svoje cijene.

city-walls-1024x680

(Foto: JustDubrovnik)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *