Input your search keywords and press Enter.

Privatna kolekcija umjetnina iz doba renesanse, ali i moderne umjetnosti, u obitelji Thyssen-Bornemisza prikuplja se već stoljećima, a svi posjetitelji otoka Lopuda imat će je prilike razgledati u obnovljenom samostanu Gospe od Špilice sve do listopada

 

 

Izložba predmeta iz najpoznatije europske privatne kolekcije umjetnina, obitelji Thyssen-Bornemisza, svečano je otvorena u renoviranom samostanu Gospe od Špilice na otoku Lopudu u subotu, 15. lipnja 2019. Otvorenju su prisustvovali brojnieminentni uzvanici iz područja kulture i umjetnosti koji sutom prilikom istaknuli značaj ovakve izložbe u Hrvatskoj.

Neizmjerno nam je drago što naša zemlja ima priliku ugostiti jednu tako istaknutu izložbu slika, skulptura, namještaja i dekorativnih umjetnina iz doba renesanse, ali i moderne umjetnosti, koji se neumorno prikupljaju kroz četiri generacije obitelji Thyssen-Bornemisza. Bez pretjerivanja možemo reći da je ovo jedna od značajnijih, ako ne i najvećih renesansnih izložbi u Hrvatskoj“, naglasili su organizatori iz tvrtke ArcusDalmatia.

Kustosice izložbe naziva Blaga Thyssen-Bornemiszakolekcije: od renesanse do modernog, praunuka Augusta Thyssena, začetnika kolekcije, Francesca Thyssen-Bornemiszai njena dugogodišnja savjetnica Maria de Peverelli ističu kako se izložbom želi dočarati atmosfera dvaju domova obitelji Thyssen-Bornemisza – Schloss Landsberg u Njemačkoj i VilleFavorita u Švicarskoj te strast njihovih vlasnika prema umjetnosti.

Ova je izložba nastala iz neizmjerne ljubavi prema umjetnosti koja se prožima mojom obitelji već četiri generacije. Mnogo je truda uloženo u stvaranje ove kolekcije i upravo sam zbog toga neizmjerno ponosna što svoju strast prema umjetnosti mogu podijeliti sa svim ljubiteljima umjetnosti te im, uz to,otkriti i predivan otok Lopud koji već više od deset godina predstavlja mjesto gdje umjetnici, mislioci i znanstvenici iz cijeloga svijeta crpe inspiraciju za svoj rad“, izjavila je Francesca Thyssen-Bornemisza.

Na samom ulazu u samostan, posjetitelje će dočekati dva drvena anđela iz 18. stoljeća koji su nekad stajali na ulazu u Villu Favorita, a moći će vidjeti i veličanstvenu renesansnutapiseriju iz Francuske te izvanredna renesansna zlata i srebra, bjelokosti i emajle. Uz sve to, izloženo je i firentinsko remek-djelo – Sv. Sebastijan drži strijelu (kasne 1620.-e) te Oslobođenje sv. Petra (1645.), djelo koje je prvotno stekao princ Eugene-Rose de Beauharnais u Italiji, prateći oca Napoleona, čija je vojska stigla sve do Dubrovačke Republike i otoka Lopuda.

Počeci zbirke Thyssen-Bornemisza sežu sve do AugustaThyssena, osnivača industrijskog carstva i prvog člana obitelji koji je pokazao interes za umjetnost. Zbirka umjetnina rasla je i postajala sve bogatija tijekom sljedećih generacija, kada je sakupljena značajnu količinu renesansnog namještaja, skulptura, bjelokosti, srebra, tepiha, tapiserija i emajliranih predmeta, ali i djela s područja moderne umjetnosti. Njegova praunuka Francesca Thyssen-Bornemisza, stvorila je jednu od najvažnijih zbirki suvremene umjetnosti nastale kao rezultat predanosti i uključenosti u multidisciplinarne umjetničkeprojekte i brojne svjetske ekspedicije.

Samostan u kojem se izložba održava jedan je od rijetkih obnovljenih renesansnih nalazišta na otoku Lopudu, nekadašnjem strateškom mjestu brodogradnje Dubrovačke Republike, a danas predstavlja novo živopisno kulturno središte. Sam otok obiluje izvanrednim prirodnim i arhitektonskim znamenitostima, uključujući samostane, manje pustinjačke kuće, velike vile, tvrđave i mnogobrojne crkve i kapele.

Izložbu će se moći razgledati sve do 13. listopada 2019. godine.

 

 

 

Nina Aušperger

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *