Input your search keywords and press Enter.

Izložba slika Josipa Ivanovića, Dvjesto tisuća dramskih situacija, u Domu Marina Držića

Samostalna izložba slika akademskog kipara Josipa Ivanovića otvorit će se u Domu Marina Držića u subotu 6. kolovoza 2016. u 21 sat. Kustos izložbe je zagrebački povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović.

Izložbu čini 35 slika rađenih u tehnici akrila i kolaža na platnu. Radovi su nastali kao odgovor umjetnika na temu Marina Držića, odnosno sasvim konkretno – na dramska uprizorenja njegovih komedija. Naziv izložbe „Dvjesto tisuća dramskih situacija“, prema istoimenoj knjizi Étiennea Souriaua, aludira na slojevitost i međusobna ispreplitanja života pozornice i stvarnog života. Jedna predstava nema dvjesto tisuća dramskih situacija, nema ih ni knjiga, a niti izložba nema toliko slika. To je nadrealna dosjetka koja nastoji dočarati beskonačnost ideja i mogućnosti, u ovom slučaju mnogobrojnost Držićevih vizionarskih pogleda na čovjeka i svijet.

Iz predgovora katalogu kustosa Feđe Gavrilovića: „Jednostavnost koja je prisutna u kompozicijama i formacijama likova na njegovim prizorima podsjeća nas (ponovno) na kazališnu igru, na vječne persone u čije halje ulaze glumci ne bi li oživjeli njihova tijela u dramskoj iluziji. Jednostavnost konstrukcije prikaza ljudi evocira spomenutu kolorističku tradiciju, ističući važnost boje za gradnju specifično slikarskoga svijeta. Budući da ne traži većega smisla od prikaza vizualno dobro uštimanog svijeta, ne bi bilo plodno gledati ovaj opus pod drugim svjetlom.”

Josip Ivanović rodio se u Sarajevu 1961. godine, gdje je 1988. diplomirao kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti. Tijekom više od dvadeset godina aktivnog likovnog stvaralaštva, izradio je nekoliko skulpturalnih ciklusa koje je izložio na preko pedeset samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu – Njemačkoj, Mađarskoj, Turskoj, SAD-u, Italiji itd. Također je ostvario značajan broj javne skulpture i nekoliko projekata za spomenike. Djela mu se nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama, među kojima su najvažnije kolekcije Moderne galerije u Zagrebu, Umjetničke galerije u Dubrovniku, Galerije umjetnina u Splitu i Franjevačke galerije u Širokom Brijegu. Nakon Domovinskog rata u kojemu je sudjelovao kao dragovoljac, obnavljao je razrušene spomenike u Dubrovniku. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. O njegovu životu i radu objavljeno je mnogo novinskih članaka, snimljeno je nekoliko radijskih i televizijskih emisija u produkciji Hrvatske radiotelevizije i Dubrovačke televizije. Živi i radi u Dubrovniku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *