Input your search keywords and press Enter.

Izložba Nevena Bilića u Galeriji Flora

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik poziva Vas na otvorenje izložbe “Monstrance” Nevena Bilića u Galeriji Flora u utorak 8.rujna u 20 sati. Izložba je otvorena do 20.rujna i može se pogledati od 17 do 22 sata.
Svoje modularno oblikovane skulpture, urešene reljefnim ornamentima, Neven Bilić naziva Monstrancama. Riječ je o monokromnim skulpturama razgranate strukture, izvedenih u laganoj poliesterskoj masi koje evociraju dvostruki karakter monstranci, odnosno pokaznica, a koje, ukazujući na važnost onoga što čuvaju u svojoj unutrašnjosti, istovremeno, zbog vlastitog kićenog izgleda, odvlače pažnju od unutrašnjosti ka svojoj vanjštini.
Neven Bilić, gradeći svoje Monstrance, prihvaća igru ad infinitum i na sadržajnoj i na formalnoj razini. Ta igra očituje se kroz hibridnost i eklektičnost njegovih radova, koji citiraju različite stilove ili forme. Možemo, tako, na Monstrancama pronaći ornamente nalik baroknim, oblike koji svojom formom podsjećaju na pagode ili, pak ornamente koji posjeduju elemente suvremenog dizajna. Moduli Bilićevih skulptura, urešeni reljefnim ornamentima, nadovezuju se jedni na druge tvoreći mrežu koja ima potencijal širenja unedogled, čime Bilić “olabavljuje” granice, odnosno okvire svojih skulptura koji postaju jednako fluidni kao i unutrašnje značenje same Monstrance.
I premda je u suvremenom umjetničkom diskursu, ponekad, i dalje prisutna modernistička vizija ornamenta kao zločina koji je opasan jer svojim blještavilom zavodi bez dostojne refleksije, Bilić ga, sasvim u duhu današnjeg vremena, stavlja u središte svog interesa. On ne zahtijeva od promatrača rigidan i strogo racionalan pristup svojim skulpturama, već dopušta zavođenje ornamentima u neprekinutoj igri odgađanja značenja. ( Mirna Rul )

Neven Bilić rođen je 1972. u Zagrebu. Diplomirao je kiparstvo 1995. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na većem broju samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je i nekoliko nagrada među kojima su:
(2006.) Jedna od tri jednakovrijedne nagrade na IV.Trienalu hrvatskog kiparstva
(2009.), 1.Nagrada za spomenik Fabjanu Kaliterni, Split
(2009.), 2.Nagrada za spomenik Miljenku Smoji, Split
(2015.) Velika Nagrada na XII. Trienalu hrvatskog kiparstva
Predaje u statusu docenta na Kiparskom odsjeku Akademije Likovnih Umjetnosti u Zagrebu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *