Input your search keywords and press Enter.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik poziva Vas na otvorenje izložbe “Zaboraviti sve što je grubo” Božene Končić Badurina u Galeriji Flora u petak 25.8. u 20 sati.
Izložba je otvorena do 7. listopada i može se pogledati od 17h do 21h.

” Božena Končić Badurina umjetnica je koja ništa ne prepušta slučaju. Na vrijeme vidjeti prostor u kojem će izlagati svojevrsni je imperativ i pažljivim, analitičkim pristupom koji se uvijek sastoji od istraživanja kako u faktičkom, tako i u onom vizualnom i taktilnom smislu, te nizom različitih predradnji skuplja znanje i potom pušta bljeskove ideje da zavrte skupljeno u sveobuhvatnu priču o mjestu.
Njena specifična umjetnička praksa nenametljivog, a vrlo sugestivnog bavljenja samim prostorom izlaganja, kao primjerice na izložbama u Galeriji Forum (2013.) i Atelijerima Žitnjak (2014.) u Zagrebu ili Malom salonu u Rijeci (2015.) nastavlja se i u Galeriji Flora u Dubrovniku, ali čini mi se s ponešto drugačijim predznakom. Naime, u prethodnim izložbama umjetnica problematizira položaj galerije unutar urbanog tkiva i interakciju prostora s ljudima, kako s posjetiteljima, ljudima kojima je galerija radno mjesto, tako i onima koji su pukim slučajem u njenom fizičkom okruženju. Galerijski prostor glavni je motiv izložbe, a umjetnica svojim blagim intervencijama, premještanjima i uspostavljanjem različitih očišta radi zapravo njegov slojeviti portret.
Na dubrovačkoj izložbi, međutim, osvještavanje samog galerijskog prostora postaje manje važno od usmjeravanja pažnje na osobu povezanu s prostorom, Floru Jakšić, Dubrovkinju koja je u srednjoj dobi otkrila čari slikanja, koja je imala veliku simpatijju i otvorenost prema umjetnicima, te ih je ugošćavala i oporučno im ostavila sadašnju Galeriju Flora. Naslov izložbe «Zaboraviti sve što je grubo», citat gospođe Flore preuzet iz teksta Marka Rašice, dubrovačkog slikara koji je s njom prijateljevao, svojim je lokalnim nabojem Boženin hommage dubrovačkom ambijentu, ali u sebi sažima i autoričino suosjećanje prema bijegu gospođe Flore u svijet bolji od onog u koji smo uronjeni.
Božena na izložbi predstavlja grafike (točnije ink jet ispise fotografija na papiru) pojedinih biljaka iz vrta podvlačeći paralelu s motivima Florinih radova koje se neizostavno referiraju na dubrovački pejzaž, nenametljivo uvlačeći galerijski vrt u unutrašnjost izlagačkog prostora, a u jednoj od mogućih interpretacija i igru s Florinim imenom. U vizualnom smislu gotovo botaničko-didaktički pristup biljkama, u suglasju je s jednostavnim, linearnim, arhitektonskim crtežom građevine na zidu galerije koji funkcionira na više razina. Osim što je polazna točka za konkretno čitanje prostora, upotpunjen zvučnim zapisom (također riječima preuzetim iz Rašičina teksta) dobija svoju povijest (referenca na staru kuću) i potvrdu vlastite funkcije (ugošćavanje umjetnika). Ogoljeli crtež zgrade u funkciji je konkretne datosti, pomalo tautološkog podsjetnika na činjenicu Florinog dara umjetnicima. I dok se crtež lišen bilo kakvog autorskog prizvuka i zamrznuti prizori biljaka obraćaju promatraču tražeći aktivno intelektualno sudjelovanje, videorad kojim umjetnica Florine rečenice iz prvog prebacije u treće lice najbliži je poeziji i emocionalno je središte izložbe. Kroz riječi koje ocrtavaju atmosferu nekog mirnijeg načina života, kao i gotovo djetinje oduševljenje Flore s umjetnošću, umjetnica zapravo ulazi u intimni dijalog s Florom. Božena Končić Badurina, majstorica za osvještavanje prostora u njegovoj sveukupnosti, ovaj put u gradu u kojem je opna između vremenskih razdoblja nešto tanja nego drugdje, radi dirljiv portret Dubrovkinje Flore Jakšić, za koju je povjerenje u umjetnost bilo način da «zaboravi sve što je grubo». ” (Rozana Vojvoda)

Božena Končić Badurina rođena je u Zagrebu 1967. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1995. njemački i ruski jezik i književnost. Diplomirala je i na grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 1996. u klasi prof. M. Šuteja. Članica je HDLU-a i HZSU-a. Dobitnica je nagrade Zagrebačke banke za diplomski rad (1996.), Nagrade publike 24. salona mladih (1996.) te nagrade HDLU-a za najbolju izložbu u 2007. godini. Godine 2015. boravila je na jednomjesečnom rezidencijalnom boravku u Düsseldorfu u organizaciji Kulturamta Düsseldorf, a 2010. na dvomjesečnom rezidencijalnom boravku u Art in General u New Yorku. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

HDLU Dubrovnik

*
Program Galerije Flora financiran je sredstvima grada Dubrovnika i Ministarstva kulture RH, kojima ovom prilikom zahvaljujemo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.