Input your search keywords and press Enter.

Iva Oberan osvojila zlato u Zagrebu

Iva Oberan osvojila zlato u Zagrebu, Klačar došao nadomak bronce

 Prvog dana Zagreb European Opena u Domu sportova hrvatski predstavnici, Iva Oberan (do 63 kg) i Robert Klačar (do 66 kg), došli su do dvije borbe za medalje, a najvišu poziciju na postolju izborila je Iva Oberan.

Mlada Dubrovčanka Iva Oberan (do 63 kg) je na otvaranju turnira nadoknadila wazari zaostatka protiv Španjolke Kopnyayeve, da bi ipponom prošla dalje, a zatim ipponom svladala Rumunjku Ivanescu. U četvrtfinalu je još jednim ipponom prošla Poljakinju Sokolowsku, da bi u polufinalu za protivnicu imala čvrstu Kosovarku Fazliu.

Uvjerljivim ipponom Oberan je zaokružila odličan prvi dio subote, uz veliko slavlje kolegica i kolega reprezentativaca na tribinama Doma sportova.

U finalu, protiv Nizozemke Van Lieshout, nadoknadila je wazari zaostatka, imala dobar gard i pokazala zašto je došla do finala. Nastavila je s kvalitetnim judom i pobjedničkim wazarijem osvojila zlatnu medalju!

– Iva je nevjerojatan radnik i trebao joj je jedan ovakav rezultat da osjeti da je moguće. Hvala svima na potpori, od Hrvatskog judo saveza, svih trenera, reprezentativaca. Ovo je velika stvar za naš klub, JK Župa Dubrovačka! – rekao je presretni Ivan Ico Oberan, otac i trener Ive Oberan.

Zlatna Iva je isijavala sreću nakon slušanja Lijepe naše s najvišeg mjesta postolja:

– Jako sam ponosna i sretna! Imala sam jaka imena u ždrijebu, pobijedila iznimno jaku Fazliu, od koje sam izgubila na Europskom kupu u Dubrovniku i vjerujem da će mi ova pobjeda značiti puno za daljnje nastupe.

Robert Klačar (do 66 kg), aktualni viceprvak Europe do 23 godine, u Zagreb je došao u dobrom raspoloženju i pun samopouzdanja te na tom valu došao do teške pobjede protiv Ukrajinka Shuhalieieva te nešto lakšeg slavlja protiv Mađara Szeredasa.

U četvrtfinalu je Talijan Piras nametnuo svoj ritam i lijepim ipponom poslao pulskog borca u repasaž. Tamo je bez borbe, zbog ozljede Talijana Valerianija, prošao u borbu za broncu, da bi u finalnom bloku protiv Nieto Chinarra ipak ostao bez energije i Španjolac zasluženo ipponom uzima brončanu medalju.

– Nedostajalo je pravovremene reakcije, ali je Robert i u Zagrebu pokazao da mu je mjesto u vrhu seniorskog juda. Šteta što nije osvojio medalju, ali u ovako zahtjevnim trenucima svaki plasman u finalni blok je velika stvar – rekao je izbornik muških reprezentacija Dean Ilić.

Zapažen nastup na domaćem tatamiju upisala je i Tena Šikić (do 57 kg), koja je ipponom pobijedila Talijanku Caggiano, a zatim u neizvjesnoj borbi izgubila wazarijem u «golden scoreu» od Španjolke Ubasart Mascaro. Isti put imala je i Katarina Krišto (do 63 kg), koja je ipponom prvo svladala Poljakinju Palku, a zatim wazarijem izgubila od Ukrajinke Antipine.

U prvim nastupima su izgubili Tihea Topolovec (do 57 kg), Ivana Mandarić (do 63 kg), Dora Bortas (do 63 kg), Dani Klačar (do 60 kg), Nikola Zorotović (do 60 kg), Marino Tomas (do 66 kg), Leon Đapić (do 66 kg), Roko Škomrlj (do 73 kg), Mislav Krček (do 73 kg), Stjepo Roko (do 73 kg).

Više od 850 gostiju iz Europe smješteno je u zagrebačkom «bubbleu», na relaciji hoteli Westin i Sheraton te dvorane 2 Doma sportova, u kojem svakih 48 sati odrađuju PCR testiranje, dok su za dolazak u Hrvatsku trebali donijeti dva negativna PCR testa.

Zbog epidemioloških mjera turnir će proći bez posjete gledatelja, uzvanika i govora na službenom otvaranju, dok će 25 hrvatska judaša i 17 hrvatske judašice bodriti njihovi treneri te kolegice i kolege iz reprezentacije.

Najjača hrvatska imena drugog dana su Lara Cvjetko (do 70 kg), 5. s nedavnog Europskog seniorskog prvenstva, te Marko Kumrić (do 100 kg). Cijelo natjecanje, koje počinje u 9:00 sati, pratite uživo na livestreamu live.ijf.org.

Bruno Blumenschein
HRVATSKI JUDO SAVEZ
Glasnogovornik
CROATIAN JUDO FEDERATION

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.