Input your search keywords and press Enter.

Istraživačka radionica: Lasersko rasvjetljavanje okolišnog stanja u Jadranskom moru (Shedding Laser Light on the Adriatic Seawater Environment) održala se 23. listopada 2015. u sveučilišnoj zgradi na adresi Ćira Carića 4.

Radionica je bila interdisciplinarnog karakter a cilj joj je bio, okupljanjem znanstvenika iz područja akvakulture, biologije mora, kemije, fizike, ekologije i inženjeringa, sagledati postojeće stanje u potrazi za ekonomski i ekološki odgovornom pristupu kontrole i praćenja okoliša uz pomoć najnovije primjene laserske Raman spektroskopije. U posljednje vrijeme, razvoj i napredak tehnologija u području akvakulture i bioloških znanosti doveli su do povećane potražnje realnih i minimalno invazivnih metoda dobivanja kemijskih i strukturnih informacija o kvaliteti vodenog stupca, morskih plodova, sadržajnih mikroorganizama i njihovog okoliša. Zbog svoje jedinstvene „fingerprint“ sposobnosti,  Raman spektroskopija u kombinaciji s nanotehnologijom igra značajnu ulogu u određivanju kemijske kompozicije u morskim ekosustavima, a nalazi primjenu i u praćenju i detekciji potencijalno opasnih razina bio-toksina i onečišćivača.

Predavanja su održali izv. prof. dr. sc. Simona Cîntă Pînzaru, voditeljica projekta na Sveučilištu u Dubrovniku i nastavnica na Babes-Bolyai Sveučilištu u Rumunjskoj, Daniel Barchewitz iz tvrtke B&W Tek Inc. iz SAD-a, doc. dr. sc. Sanja Tomšić, nastavnica na Sveučilištu u Dubrovniku, te dr. sc. Monica Venter i dr. sc. Lucian Barbu-Tudoran sa Babes-Bolyai Sveučilišta u Rumunjskoj.

Organizatori istraživačke radionice bili su Odjel za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku, Biomolecular Physics Department – Babes-Bolyai University, Rumunjska i tvrtka B&W Tek Inc. iz SAD-a.

Sandra Buratović, Ured za odnose s javnostima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *