Input your search keywords and press Enter.

Iskustva Dubrovnika za smart tourism na Mediteranu i daljnji razvoj kruzing turizma

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić sudjelovala je u utorak na dvije online panel rasprave na temu razvoja održivog turizma u Gradu Dubrovniku. Jedna rasprava održana je na temu pametnog turizma na Mediteranu, koju je u sklopu projekta SMARTMED organiziralo Ministarstvo turizma i sporta. Dubrovnik je prepoznat kao primjer dobre prakse u smislu poticanja održivog razvoja u turizmu te je zamjenica Tepšić govorila o projektu Respect the City, u okviru panela na temu ”Održivost”.

Naglasila je i ovom prigodom kako su u fokusu projekta stanovnici Grada te da se mjerama koje su se provodile, zbog suočavanja s prekobrojnim turizmom, nastojao postići balans između broja turista i onoga što grad i njegovi stanovnici mogu podnijeti. Cilj je imati prihod i živjeti od turizma, ali na način kojim će i građani biti zadovoljni životom u gradu. Iako je zbog pandemije situacija danas potpuno drukčija, novonastala situacija, naglasila je zamjenica Tepšić, prilika je da neke stvari od početka napravimo drukčije, danas s iskustvom koje imamo s ‘overturizmom’ od prethodnih godina. Online događanje kroz projekt SMARTMED organizirano je kroz četiri panela, a konačni cilj je definirati ključna područja za razvoj poslovnog modela za pametni turizam i detekciju potencijalnog pilot projekta u RH.

Iskustva Dubrovnika i mjere koje su kroz projekt Respect the City provedene bile su tema i izlaganja zamjenice Tepšić u okviru online radionice “Budućnost kruzing turizma na Jadranu”, organizirane u okviru programa međuregionalne suradnje ESPON. Sudionici, predstavnici akademske zajednice i vlasti, su raspravljali o mogućim strategijama o daljnjem razvoju kruzing turizma u regiji, a zamjenica Tepšić istaknula je odličnu suradnju gradske uprave s Lučkom upravom, kao i uspostavljanje partnerstva s CLIA-om, krovnim udruženjem kruzing industrije. – U Dubrovniku nam je cilj poboljšati rezultate u destinacijskom menadžmentu, koristi za lokalno gospodarstvo, životnoj i kulturnoj dobrobiti te zaštiti prirode i prirodnih resursa – naglasila je zamjenica Tepšić, kazavši kako destinacija ima moć utjecati na procese usmjerene ka postizanju održivog i odgovornog turizma.

Doris Alavija
Viši stručni suradnik za informiranje

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.