Input your search keywords and press Enter.

Intervju – Viktoria Miletić: Ljubav prema plesu je ključna stvar

Dubrovačka plesna scena se razvija i svake godine je sve bolja. Značajan doprinos tome daje Plesni studio 3V, izvođenjem široke lepeze plesnih stilova koje nudi svim dobnim skupinama, od onih najmlađih do najstarijih.

Unatoč poteškoćama s kojima se susreću, u svoj rad ulažu mnogo truda i upornosti, čemu svjedoče brojne nagrade sa najvećih europskih i svjetskih natjecanja. Što o tome kaže voditeljica plesnog studija 3V Viktoria Miletić pročitajte u intervjuu.

Kako ste došli na ideju za osnivanje plesnog studija 3V?

Moja ideja o osnivanju plesnog studija nastala je još prije 7 i pol godina nakon što sam završila studij u Splitu. Kada sam se vratila u Dubrovnik ples nije bio dovoljno zastupljen i nije bilo klubova kojima bih se mogla pridružiti. Jedina opcija je bila da pokrenem svoj klub. Oduvijek sam htjela pokrenuti nešto svoje pa je ovo bila idealna prilika. U početku je bilo dosta teško privući zanimanje za ovaj stil plesa, no s vremenom je klub napredovao, a danas broji preko 100 članova.

Kako dolazite na ideje za osmišljavanje koreografija?

Najvažnije je to da koreograf ima ekipu koja mu vjeruje. Sve koreografije su trenutna ideja koja se pretvori u priču. Jedna od najjačih koreografija trenutno je Victorious za koju sam inspiraciju pronašla u Lokrumu i povijesti Dubrovnika. Koreografiju Caged sam napravila pod utjecajem suvremenog surovog doba. Svaki pojedinac ima unutarnje demone, ono što ga muči, a to ne može izraziti u današnjem svijetu. Cijela koreografija se temelji na tome kako čovjek mora izbaciti to iz sebe i biti ono što jest. Postoje tematske koreografije koje su dosta snažne, a ima i onih za „ispucavanje“ emocija i osjećaja.

Koliko vremena je potrebno da se uvježba koreografija?

Za osmišljavanje koreografije nije potrebno mnogo vremena jer imam plesače koji znaju moj način rada. Potrebno je otprilike 2-3 mjeseca da koreografija bude gotova, a zatim slijedi još par mjeseci uvježbavanja.

Što mislite o plesnoj sceni u Dubrovniku?

Plesna scena u Dubrovniku je danas puno bolja nego prije par godina. Ima mnogo različitih vrsta plesnih klubova pa oni koji žele plesati mogu birati koji stil plesa žele. Plesači ne trebaju imati plesno iskustvo, većina klubova je otvorena za sve zainteresirane, što je za Dubrovnik posebno dobro jer se plesna scena počinje razvijati i širiti.

Koliko je odricanja potrebno da bi se postigli uspjesi kakve vi postižete?

Potrebno je mnogo odricanja. Tinejdžeri izlaske mijenjaju za treninge i svaki slobodan trenutak provode u klubu. Moram pohvaliti sve moje plesače koji se nikada nisu požalili na količinu treninga, iako pred natjecanje trening može trajati i do 12 sati u komadu. Svi članovi vole ono što rade jer da ne vole ne bi mogli postizati rezultate i uspjehe koje postižu. Ljubav prema plesu je ključna stvar, ali tu su i jako naporni treninzi.

Pripremate li se trenutno za neko natjecanje?

Trenutno se pripremamo za Međunarodno natjecanje u Sarajevu. Na natjecanje ide 50 članova, a nekima je to prvi put da idu na natjecanje pa u klubu vlada veliko uzbuđenje. Pripremamo se do zadnjeg trenutka, a onda idemo u Sarajevo zabaviti se i skupiti nova iskustva.

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Što se tiče planova za budućnost uvijek guramo naprijed. Našem klubu je najveći problem premali prostor za treniranje. Iako je taj prostor svim članovima kao drugi dom, kvaliteta samog rada opada što je prostor manji. Primarni cilj nam je da nađemo adekvatan prostor gdje možemo trenirati. U budućnosti želim još više plesnih stilova kako bi se svaka osoba koja dođe u ovaj klub našla u onome u čemu je dobra. Cilj mi je proširiti klub, posebno u vidu radionica. Htjela bih svojim članovima dovesti mentore iz Zagreba kako bi i na taj način usvajali nova plesna znanja.

Intervjuirala: Katarina Žanetić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *