Input your search keywords and press Enter.

Jedan od najuglednijih slovenskih vokalnih ansambala Slovenski oktet nastupio je u sklopu 66. Dubrovačkih ljetnih igara sinoć, 24. srpnja, i pod rasvjetom svijeća u atriju Kneževa dvora oduševio festivalsku publiku.

Uslijed problema s opskrbom stare gradske jezgre Dubrovnika elektičnom energijom i Knežev dvor je sinoć ostajao bez struje, tako da su dijelovi koncerta izvedeni samo pod rasvjetom voštanih svijeća što je stvorilo mističnu atmosferu u koju se sjajno uklopio repertoar duhovnih skladbi i impresivni glasovi članova Slovenskog okteta. Vokalno imponzantni i moćni pjevači Slovenskog okteta – prvi tenori Vladimir Čadež i Tim Ribič, drugi tenori Marjan Trček i Janez Triler, baritoni Jože Vidic i Darko Vidic te basovi Janko Volčanšek i Matej Voje – na sinoćnjem koncertu izveli su raznolik repertoar koji je u prvom dijelu obilježio nešto ozbiljniji program sastavljen od duhovne glazbe skladatelja Poulenca, Biebla, Pärta, Miškinisa, da bi uslijedile slovenske narodne pjesme te u završnom dijelu koncerta još nekoliko duhovnih pjesmi Griega, Sibeliusa, Gardela da bi na kraju koncerta, kako je to običaj u židovskoj kulturi, početak Šabata u petak uvečer pozdravili s tradicionalnom pjesmom Shalom Aleichem ili u prijevodu Mir s vama. Dodatak programu bila je pjesma posvećena Bojanu Stupici, redatelju prvog Dunda Maroja na prvim Igrama 1950. godine. Pjevači su nagrađeni velikim pljeskom i povicima Bravo!.

Slovenski oktet osnovan je 1951. godine, a već krajem 50-ih počinje nastupati na Dubrovačkim ljetnim igrama gdje su bili česti gosti s ukupno više od 30 nastupa. Od samog početka, cilj ovog ansambla je njegovati i oplemeniti vokalnu glazbu od renesanse do današnjih dana. Značajno mjesto u njegovu repertoaru rezervirano je i za slovensku narodnu glazbu, koju su predstavljali diljem svijeta. Dobitnici su brojnih nagrada, izdali su tri nosača zvuka s najljepšim slovenskim narodnim pjesmama, nastupaju na svim značajnijim glazbenim festivalima i izvor su inspiracije mladim ansamblima diljem Slovenije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *