Input your search keywords and press Enter.

Hvaljeni Kvartet Schumann večeras u Dvoru

U nastavku glazbenog programa 69. Dubrovačkih ljetnih igara nastupit će Kvartet Schumann u nedjelju, 22. srpnja u 21.30 u atriju Kneževa dvora. Violinisti Erik i Ken Schumann, violistica Liisa Randalu i čelist Mark Schumann čine ovaj hvaljeni i nagrađivani kvartet koji će pred festivalskom publikom izvesti djela Haydna, Takemitsua i Schuberta.

 

Ovaj ansambl koji je proglašen kao “jedan od najuzbudljivijih gudačkih kvarteta današnjice” (Fono Forum), s puno šarma izbjegava svaki pokušaj kategoriziranja njihovog zvuka, pristupa glazbi ili stila, ostavljajući da njihova glazba govori sama za sebe, a festivalska publika u to će se uvjeriti u ambijentu Kneževa dvora uz raznovrstan koncertni program. Izvest će Gudački kvartet u B-duru Josepha Haydna koji prati naziv Izlazak sunca. Naziv je opravdan već početnim taktovima prvoga stavka u kojem prva violina nastupa solistički i uzdiže se poput sunca na horizontu. Drugo djelo na programu je Landscape I za gudački kvartet Torua Takemitsua koje početnim notama slušatelja namjerno navodi na osjećaj da će glazba postupno rasti iz ništavila, no naizgled gradacija se gotovo odmah počinje lomiti zaoštrenim prekidima. Djelo prožima pozadinska šutljivost, što je prema skladatelju povezano s japanskim shvaćanjem glazbe. Jedan od kamena temeljaca sveukupnog repertoara komorne glazbe također je na programu koncerta; to je Gudački kvartet u d-molu, Smrt i djevojka, koji je nastao u vrlo mračnom razdoblju života njegova autora, austrijskog skladatelja Franza Schuberta.

 

Kvartet Schumann trenutno je u trogodišnjem rezidentnom angažmanu u Chamber Music Society u njujorškome Lincoln Centru, koji je započeo u prosincu 2016. godine. Očekuju ih nastupi na američkoj turneji i na festivalima u Južnoj Americi, Italiji i Švicarskoj te na festivalu Mozartov tjedan u Salzburgu. Održat će i koncerte u glazbenim metropolama poput Londona, Hamburga, Berlina, Amsterdama, Firence i Pariza. Nastupit će kao ‘zvijezda’ Mozartfesta u Würzburgu, te koncertnog serijala “Oraniensteiner Konzerte”, a dva koncerta će održati i u okviru svog dugogodišnjeg rezidentnog angažmana u dvorani Robert-Schumann-Saal u Düsseldorfu. Sabine Meyer, Menahem Pressler, Albrecht Mayer, Kit Armstrong, Edgar Moreau i Anna Lucia Richter samo su neki od umjetnika s kojima ovaj kvartet trenutno nastupa. Na svom najnovijem albumu, pod nazivom „Landscapes“, kvartet se vraća vlastitim korijenima izvodeći djela Haydna, Bartóka, Takemitsua i Pärta. Dočekan s oduševljenjem u zemlji i inozemstvu, album je među brojnim priznanjima osvojio Godišnju nagradu njemačke diskografske kritike i pet nagrada „Diapason“, a BBC Music Magazine uvrstio ga je u „Editor’s Choice“. Za svoj prethodni CD “Mozart/Ives/Verdi”, Kvartet Schumann je 2016. godine osvojio „Newcomer Award“ na ceremoniji dodjele nagrada BBC Music Magazinea u Londonu.

 

Ulaznice za koncert mogu se kupiti preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30 sati, kao i na ulazu, ispred Dvora, dva sata prije najavljenog početka koncerta. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije ostvaruju popust od 30% za kupnju ulaznica na blagajnama Igara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *