Input your search keywords and press Enter.

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige Dubrovačke knjižniceorganizirale su predavanje fizičara Hrvoja Mesića o elektromagnetskom zračenju, 14. studenoga, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Elektromagnetsko zračenje predstavlja elektromagnetske valove kraćih valnih duljinainfracrvenoultraljubičastorendgensko i gama-zračenje. Prilikom grijanja nekog tijela, u njega se ulaže energija i atomi počinju titrati, energija im se povećava jer prelaze u pobuđena stanja. Jezgre atoma nose električne naboje, pa tako pri titranju atoma dolazi zapravo do titranja električnih naboja. To je Mesić dokazao brojnim pokusima koje je izveo pred publikom.

 

Spomenuo je kako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)  ustanovila da nema znanstvenih dokaza da izloženost elektromagnetskim poljima niskih razina Wi-Fi radijskih uređaja štetno djeluje na zdravlje učenika ili opće populacije. Mesić je objasnio tezu kako skeptici kažu da ‘nepostojanje dokaza nije dokaz da to ne postoji’. Intenzitet je ono što čini razliku, ističe on na primjeru da ako čovjek ima upaljenu šibicu može je držati centimetar od kože bez posljedica, ali ako bi ga netko htio približiti na deset metara od velikog požara ‘pobjegao bi glavom bez obzira’.

Mesić je objasnio kako broj mobilnih uređaja praćen godinama eksponencijalno raste, a pojava karcinoma mozga stagnira, što znači da nema korelacije, a ukoliko postoji povećanje broja karcinoma, nije dokazano da je uzrok tog povećanjaelektromagnetsko zračenje. WHO ipak svrstava Wi-Fi signal među skupinu mogućih uzročnika raka na ljudima, kao i kavuzbog karcinoma mjehura, zatim ukiseljeno povrće zbog dodatnih aditiva i konzervansa

Živimo na dnu oceana elektromagnetskog zračenja, objašnjava Mesić, a u svakodnevnom govoru izraz zračenje pokriva širok spektar izvora i česte su neutemeljene tvrdnje o utjecaju na ljude, zbog čega bi se, smatra on, ovo trebalo svrstati među opću kulturu.

 

 

Dubrovačke knjižnice

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *