Input your search keywords and press Enter.

Hrvatskoj prijeti toplinski udar: Evo kako se zaštititi

Građani pri izlaganju visokim temperaturama zraka moraju zaštititi glavu, dnevno uzimati oko dvije litre tekućine, izbjegavati pržena, pohana i začinjena jela, te izbjegavati izlaganje suncu od 10 do 17 sati, upozoreno je u četvrtak u priopćenju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Preporučene mjere zaštite zdravlja za građane izrađane su kako bi se ublažile posljedice toplinskog vala za sve osjetljive grupe, a osobito za starije osobe oboljele od kardiovaskularnih i drugih kroničnih bolesti, stoji u priopćenju.

Ne izlagati se suncu od 10 do 17 sati

Stručnjaci savjetuju da se starije osobe ne izlažu suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, osobito srčani gerijatrijski bolesnici te oboljeli od šećerne i drugih kroničnih bolesti. Upozoravaju da je prilikom izlaska potrebno zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom, a uzimanje oko 2 litre tekućine, bilo negazirane vode, ili u obliku juha, variva i čajeva je nužno.

Pridržavajući se smjernica pravilne prehrane potrebno je izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela, uzimajući puno sezonskog voća i povrća, kaže se u priopćenju.

Osim pridržavanja uputa o liječenju i kontrolnih uputa liječnika o uzimanju lijekova nužna je učestalija kontrola krvnog tlaka, dodaje se.

Važna stalna tjelesna i psihička aktivnost

Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suhoće ustiju i kože, znak su uzbune, osobito za osobe koje su bolesne i funkcionalno onesposobljene, te se bolesnik nužno mora javiti doktoru obiteljske medicine ili najbližoj hitnoj pomoći.

Za starije osobe važna je stalna tjelesna i psihička aktivnost. Osobito je korisno kretati se u jutarnjim i večernjim satima, po mogućnosti u prirodi, a ako je kretanje otežano nužno je redovito provjetravanje prostorija u kojoj starija osoba prebiva, dodaje se.

U vrijeme vrućih ljetnih mjeseci, preporučuje se učestalije kontaktirati stariju osobu, a u slučajevima njezine slabije funkcionalne sposobnosti i po nekoliko puta na dan. Starija osoba uza se mora uvijek imati osobne podatke i broj telefona kontakt osobe, kojoj se može obratiti u slučaju potrebe.

Jutarnji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.