Input your search keywords and press Enter.

HRVATSKA DONIJELA NOVE MJERE

Izmijenjeni režimi ulaska u zemlju

Hrvatska je donijela novu odluku o prelasku granice, tako da se od sutra, 1. travnja može ući s negativnim PCR testom ili nekim od antigenskih testova koje u ovu svrhu priznaje i EU, potvrdom o cijepljenju ili potvrdom o preboljenom COVID-19 u posljednjih šest mjeseci.

Hrvatska udruga turizma snažno je pozdravila odluku Vlade da se ne čeka formaliziranje dogovora oko zelenih propusnica na razini EU, već da se odmah iskoriste osnovni okviri sadržaja tog dokumenta i regulira da sve tri kategorije ljudi koje će u budućnosti dobiti tzv. zelenu propusnicu, mogu prijeći hrvatsku granicu već sada.

„Novi režim prelaska granica uvelike će olakšati dolazak našim gostima, stoga ovaj prijedlog snažno podržavamo i nadamo se kako naša ključna emitivna tržišta neće uvoditi dodatna ograničenja za putovanja u Hrvatsku. Vlada je ovim brzim donošenjem odluke pokazala je još jednom razumijevanje važnosti turizma za cjelokupno gospodarstvo i činjenicu kako je hrvatskom turizmu svaki dan i svaki gost bitan“, kazao je direktor HUT-a Veljko Ostojić.

Dobra epidemiološka slika u Hrvatskoj najvažnija je za uspješnu turističku sezonu, stoga je nužno čim prije usporiti kretanje pandemije i smanjiti broj slučajeva, čemu će pomoći i najavljene veće doze cjepiva, organizirano cijepljenje turističkih djelatnika kao i dostupnost brzih testova.

“Cijepljenje i dostupnost brzih testova od iznimne su važnosti i za domaće stanovništvo jer mogu uvelike pridonijeti suzbijanju širenja virusa. Uz to, cijepljenje turističkih djelatnika koje je najavljeno uskoro bit će jedna od najjačih promotivnih poruka koju u ovom trenutku možemo poslati”, zaključio je Ostojić.

Prema Odluci, osobama koje dolaze neposredno iz država i/ili regija članica Europske unije odnosno država i/ili regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru ulazak u Republiku Hrvatsku omogućit će se uz:

  • predočenje potvrde o negativnom PCR ili brzom antigenskom testu na SARS-CoV-2 koji je naveden na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske unije, a koju objavljuje Europska komisija, ako nalaz testa nije stariji od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz. Ukoliko se radi o brzom antigenskom testu i boravku dužem od 10 dana u Republici Hrvatskoj, do desetog dana od datuma izdavanja tog testa mora se ponovo provesti testiranje
  • predočenje potvrde o cijepljenju za osobe kojima je prošlo 14 dana od cijepljenja drugom dozom cjepiva protiv COVID-19 ili od cijepljenja jednom dozom, ako se radi  o cjepivu koje se prima u jednoj dozi
  • predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, iz podstavka 1. ovog stavka, kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje potvrde o preboljenoj bolesti COVID-19, izdane od liječnika
  • određivanje samoizolacije po dolasku u Republiku Hrvatsku uz mogućnost PCR ili brzog antigenskog testiranja na SARS-CoV-2, a u slučaju nemogućnosti testiranja samoizolacija traje 10 dana.

Djeca mlađa od sedam godina koja putuju u pratnji roditelja/skrbnika izuzeta su od obveze predočenja negativnog rezultata testa i samoizolacije ako roditelji/skrbnici posjeduju  negativni PCR ili brzi antigenski test, odnosno potvrdu o cijepljenju ili preboljenoj bolesti COVID-19.

Državljanima trećih zemalja, koji nisu članovi obitelji državljana država članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, niti su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003.  o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize, ulazak u Republiku Hrvatsku odobrit će se samo u slučaju nužnih putovanja.

Iznimke koje se odnose na nužna putovanja su osobe koje putuju iz turističkih razloga te imaju potvrdu o uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu te drugom obliku turističkog smještaja ili su vlasnici kuća ili plovila u Republici Hrvatskoj

Istra i dalje za Nijemce u zelenom

Njemački Institut Robert Koch i dalje Istru drži na listi europskih zelenih regija, uz Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Slijedom ove odluke koja je na snazi od 7. ožujka, pri povratku u Njemačku iz spomenutih županija ne mora se predočiti negativan PCR test i nije potrebna karantena.

Hrvatska otvara hotele

U Hrvatskoj je pred Uskrs počelo značajnije otvaranje turističkih objekata koji su standarde sigurnosti prilagodili nacionalnim i međunarodnim preporukama. Naročito treba istaknuti odličan prijem u našim emitivnim zemljema programa Safe stay in Croatia koji pokazuje da se Hrvatska izuzetno kvalitetno priprema za turističku sezonu u kojoj će sigurnost biti najvažniji čimbenik uspjeha.

“Gostiju će biti i u kampovima. Imamo najava domaćih koji imaju mobilne kućice, počeli su polagano puniti vikende, praznike i sl. Primjerice, ovaj tjedan je jedan jači kamp u Istri otvorio vanjske grijane bazene. Budući da je Istra u Njemačkoj još uvijek zelena, na našim cestama vidljivi su kamperi s njemačkim tablicama. Čak imamo i nekoliko manjih obiteljskih kampova koji su već puni Nijemaca”, kazao je direktor Kamping udruženja Hrvatske Adriano Palman.

Valamar uoči Uskrsa planira otvoriti u Poreču Valamar Diamant Hotel 4*, Valamar Collection Marea Suites5* , Valamar Riviera Hotel & Residence 4* te Istra Premium Camping 5*; u Rapcu Valamar Girandella Family 4/5*, Valamar Girandella Maro Suites 5*, Valamar Girandella V Level  5*; na otoku Krku Valamar Villa Adria 4*, Zvonimir Sunny Plus Hotel 4* i Ježevac Premium Camping 4*, na otoku Rabu Valamar Padova Hotel 4*, u Makarskoj Valamar Meteor Hotel 4* i u Dubrovniku President Valamar Collection 5*.

Maistra će tijekom uskrsnih blagdana imati otvorene hotele Grand Park, Lone, Eden, Amarin i Adriatic u Rovinju, resort Petalon i kamp Porto Sole u Vrsaru te dubrovački hotel Hilton, dok će u Zagrebu biti otvoreni hoteli The Westin, Sheraton, International i Jadran.

Arena Hospitality Group je uz Arena Grand Kažela Campsite koji je otvoren 365 dana, u siječnju otvorio Hotel Park Plaza Belvedere Medulin, a od 27. ožujka otvoren je i Arena Medulin Campsite.

Osim hotela Amor**** koji se nalazi u Bluesun holiday villageu Velaris  (Supetar) i koji je pun cijelu prvu polovicu travnja i Bluesun hotela Kaj**** u Mariji Bistrici s cjelogodišnjim poslovanjem, za Bluesun za Uskrs otvara i kamp Paklenica**** u Starigradu koji već bilježi velik interes. Otvaranje hotela u ostalim destinacijama Bluesuna predviđeno je za kraj travnja.

Plava Laguna od 1. travnja imat će otvorene hotele Parentium i Park u Poreču, Melia Coral for Plava Laguna u Umagu te hotel Bonavia u Rijeci koji posluje cijelo vrijeme tijekom 2021. Iza 20. travnja otvara sve kampove u Poreču i Umagu pa planski tijekom travnja i svibnja i druge čvrste objekte. Konkretnije, od 23. travnja otvaraju se i svi kampovi Plave Lagune koji posluju pod brendom Istracamping u Poreču i Umagu, kao i Garden Suites Park Plava Laguna, Apartments Park Plava Laguna, Villas Park Plava Laguna, Apartments Bellevue Plava Laguna, Villas Bellevue Plava Laguna, Hotel  Molindrio Plava Laguna, Apartments Galijot Plava Laguna, Hotel  Istra Plava Laguna, Hotel Plavi Plava Laguna, Apartments Astra Plava Laguna u Poreču i Hotel Sol Umag for Plava Laguna, Garden Suites and Rooms Sol Umag for Plava Laguna, Hotel Sol Garden Istra for Plava Laguna, Residence Sol Garden Istra for Plava Laguna, Meliá Istrian Villas for Plava Laguna, Apartments Sol Amfora for Plava Laguna i Apartments Sol Stella for Plava Laguna u Umagu.

Od 1. travnja otvaraju se i Kamp Aminess Sirena – Novigrad, Aminess Atea Camping Resort i Aminess Gaia Green Villas u Njivicama na otoku Krku. U planu je i otvorenje Aminess Maravea Camping Resorta u Novigradu, 23. travnja.

Boutique Hostel Forum, dizajnerski hostel u samom centru Zadra koji je čak četiri puta proglašen najboljim hrvatskim hostelom i koji posluje sukladno nacionalnoj oznaci sigurnosti – Safe Stay in Croatia otvoren je od 15. ožujka.

HUT

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *