Input your search keywords and press Enter.

Ljeto i vrućine su za nama a planinari HPD Sniježnice su usprkos ovoljetnim vrućinama i poslovima bili dosta aktivni na raznim poljima. Uspeti su neki od vrhova poput Mala Mojstrovke (2332 m)  i Prisojnika (2547 m)  na Julijskim Alpama u Sloveniji, zatim Moračke planine ( u susjednoj CG, dok je naš visokogorac Laky uspeo i najviši vrh Europe, ledeni Elbrus (5642 m) u dalekoj Rusiji. Dosta težak uspon na Prisojnik našim visokogorcima  „začinilo“ je i opasno topljenje leda i snijega pod vrhom pa je naše planinare za svaki slućaj spustio helihopter. Zanimljivo iskustvo u svakom slućaju, uz čari prirode upoznate i snagu motora i turbulencija.

Kao i prethodnih godina Hrvatsko planinarsko društvo Sniježnica sudjelovalo je  i na ljetnom skupu planinara na Štirovači, šumovitoj udolini na sjevernom Velebitu. Dani su iskorišteni za obilazak poznate Premužićeve staze (remek djelo ambijentalne gradnje)  i usponepo okolnim vrhovima  dok su prohladne noći bile rezervirane za pancetu i logorske vatre u kampu. Usput se posjetila i Velebitska pivovara kao i medvjedi u Kutarevu. Neki su potegli i do morske strane Velebita i obišli jednu od najljepših hrvatskih uvala, uvalu Zavratnicu (uvalu posebne zaštite).

Odrađeni su razni projekti poput markiranja zaboravljenih staza po Konavlima, na Danima udruga prezentiran je  rad i oprema društva. Sudjelovalo se u u dobrovoljnom darivanju krvi u suradnji sa Crvenim križom, kao i u uspješnom ekološkom projektu Ommmbla u suradnji sa udrugom „Čovjek na Zemlji“.  U sklopu projekta bez obzira na visoke temperature uspeo se Golubov kamen, vozile bicikle uz našu Omblu i kajakiralo od izvora do Lazareta.  Snimljen je i promotivni video koji nas podsjeća na ljepote koje imamo oko sebe i koje moramo sačuvati.  Naš Mario Crnčević je također u suradnji sa Crvenim križem ovo ljeto skupljao i pomoć za nastradale u dalekom Nepalu koja bi ovih dana trebala biti i dostavljena na prave adrese.

Speleološki odsjek Sniježnice je početkom ljeta nažalost bezuspješno tražio i jednu od zaboravljenih skrivenih župskih špilja. Tijekom ljeta u suradnji sa penjačima  pokrenuti su i projekti za penjalište na Brgatu, dok su u praznim željezničkim tunelima odrađene vježbe i postavljanje spitova.  Malo brži tj trkači dio planinara sudjelovao je  i na mnogim ljetnim off road utrkama diljem Hrvatske i ostvario zapažene rezultate od Konavala pa do Risnjaka.  Tijekom ljeta organizirano je i nekoliko predavanja i izvještaja sa raznih uspona i izleta.
Usponi, akcije i raznorazni projekti usprkos eventualnim kišama se nastavljaju i tijekom jeseni 

Pripremio: Đani Kobilić
www.hpd-snijeznica.hr

https://www.youtube.com/watch?v=Z0P3Ii0oVEs
Julijske Alpe, Prisojnik, helihopter

https://www.youtube.com/watch?v=3ykzbX0lFL4
Julijske Alpe, Mala Mojstrovka

https://www.youtube.com/watch?v=TKa3qHsxrYo
Ommmbla & HPD Sniježnica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *