Input your search keywords and press Enter.

Gradonačelnik Vlahušić s ministrima unutarnjih poslova Salzburškog foruma

Na poziv ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Vlaha Orepića, gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić sudjelovao je u ulozi sudomaćina na međunarodnom sastanku ministara unutarnjih poslova i sigurnosti država članica Salzburškog foruma, koji je održan u Dubrovniku u utorak, 14. lipnja.

 

Konferenciji su prisustvovali ministri unutarnjih poslova država članica Salzburškog foruma i država Skupine prijatelja Zapadnog Balkana i iz Moldove, kao i predstavnici europskih institucija i agencija, međunarodnih organizacija i partnera.Domaćin konferencije je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, a kao jedan od ključnih govornika na temu zakonitih i nezakonitih migracija i azila, te upravljanja granicama sudionicima se obratio povjerenik Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos.

Na završnom dijelu konferencije usvojena je zajednička Izjava koja sadržava smjernice za daljnje djelovanje i dijalog u području unutarnjih poslova. U sklopu događanja održanog u tvrđavi Revelin ministar Orepić gradonačelniku je uručio i medalju Salzburškog foruma.

U svom obraćanju gradonačelnik Vlahušić je izrazio zadovoljstvo što je upravo Dubrovnik, u inozemnim medijima često spominjan kao jedna od najsigurnijih europskih i svjetskih destinacija, ugostio konferenciju koja se bavi značajnim pitanjima i to u vrijeme kada se Europa nalazi pred brojnim izazovima. Povjerenika Avramopoulosa, s kojim se dan ranije susreo, te sve ministre članove Salzburškog foruma, pozvao je da Dubrovnik posjete i kao turisti te se i na taj način uvjere u razinu sigurnosti koju uživamo, a na čemu je prvenstveno zahvalio hrvatskoj policiji.

Salzburški forum utemeljen je 2000. godine na inicijativu Republike Austrije, a predstavlja platformu za multilateralni dijalog i suradnju u pitanjima vezanim za unutarnju sigurnost. Forum okuplja devet članica EU-a iz srednje i jugoistočne Europe: Austrija, Bugarska, Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija. Hrvatska je u radu foruma sudjelovala od 2006. godine, u statusu promatrača, dok je punopravnom članicom postala u svibnju 2012. godine.

Predsjedavanje Salzburškim forumom Hrvatska je preuzela 1. siječnja ove godine od Bugarske  i 30. lipnja prepustit će ga idućoj članici, Češkoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *