Input your search keywords and press Enter.

Potpisan Ugovor o koncesiji za žičaru

Temeljem Odluke o dodjeli koncesije gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić u srijedu, 18. siječnja potpisao je Ugovor o Koncesiji za žičaru Dubrovnik-Srđ. Ugovor će se sukladno članku 30. Zakona o koncesijama uputiti na potpis društvu Excelsa nekretnine d.d., vlasnicima dubrovačke žičare.

Ugovor o koncesiji zaključuje se na razdoblje od 10 godina, a koncesija naknada sastoji se od fiksnog i varijabilnog dijela, s tim da fiskni dio iznosi 12.000 kuna godišnje, dok varijabilni dio naknade iznosi 15 % ostvarenog prihoda od prodaje karata za vožnju žičarom.Prema Ugovoru, koncesionar se obvezuje Gradu Dubrovniku retroaktivno platiti i koncesijsku naknadu za razdoblje od 8. srpnja 2015. do dana zaključenja Ugovora.

Također, Excelsa nekretnine Ugovorom se obvezuju građanima Dubrovnika omogućiti prijevoz žičarom po posebnoj cijeni dvosmjerne karte u iznosu od 15 kuna, pri čemu odrasla osoba može sa sobom povesti i dvoje djece mlađe od 12 godina. Stanovnicima Bosanke koncesionar je dužan izdati mjesečnu kartu po povlaštenoj cijeni od 60 kuna.

Odlukom o dodjeli koncesije (Službeni glasnik Grada Dubrovnika 1/17) određeno je i da ukoliko Excelsa nekretnine d.d. ne potpiše Ugovor o koncesiji od Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture zatražit će se da ne produži odobrenje za rad žičare nakon izvršenog godišnjeg stručno tehničkog pregleda. Podsjetimo, Excelsa nekretnine od 2010. godine obavlja komercijalnu djelatnost bez koncesije, a samo na osnovu ovog odobrenja Ministarstva. Posljednje važeće Odobrenje ističe 8. srpnja 2017. godine.

Kako je najavio gradonačelnik Vlahušić, Odluka i Ugovor o koncesiji uputit će se Ministarstvu državne imovine, Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture te Ministarstvu financija, ali i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske jer će se usvajanjem Ugovora o koncesiji te njegovim potpisivanjem od strane Grada Dubrovnika i tvrtke Excelsa nekretnine ispuniti svi uvjeti za zakonit rad žičare.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *