Input your search keywords and press Enter.

Gradonačelnik podsjeća Gradsko vijeće na važnost točaka o upravljanju gradskim stanovima

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić uputio je danas pismo predsjedniku Gradskog vijeća Matu Frankoviću na temu upravljanja stanovima u gradskom vlasništvu, odnosno točkama koje će ponovno uputiti u proceduru Gradskog vijeća.

Poštovani predsjedniče Gradskog vijeća,
 
Prijedlog Odluke o najmu stanova i Prijedlog odluke o prodaji stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika Gradskom vijeću upućene su 1. listopada 2015. godine. Obje točke bile su uvrštene na dnevni red 9. sjednice Gradskog vijeća održane 12. listopada. Međutim, gradski vijećnici odbili su o točkama raspravljati te su iste povučene s dnevnog reda.
Podsjetit ću Vas da je postojeća odluka o najmu stanova donesena prije gotovo 20 godina i nužno ju je izmijeniti te revidirati listu korisnika gradskih stanova (123 stana ukupno u izvornom vlasništvu, 42 zaštićena najmoprimca).
Naime, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika 1998. godine donijelo je Odluku o davanju u najam stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika socijalno ugroženim osobama i osobama slabijeg imovnog stanja te Odluku o najmu stanova. Budući da se u razdoblju od donošenja gore navedenih odluka ukazala potreba za izmjenama, upućivanjem materijala u listopadu prošle godine predloženo je donošenje jedinstvene Odluke o najmu stanova.

Drugom, srodnom Odlukom o prodaji stanova izuzeti su stanovi koje koriste socijalno ugrožene osobe  i osobe slabijeg imovnog stanja te oni koje se nalaze u povijesnoj jezgri Grada Dubrovnika i kontaktnom području zone stroge zaštite. Grad Dubrovnik će sredstva ostvarena prodajom stanova koristiti namjenski – za stjecanje i održavanje stanova u vlasništvu Grada.

Podsjetit ću Vas također da na predstojećoj 19. sjednici Gradskog vijeća, na moju inicijativu, preuzimamo obavezu sufinanciranja stanova HRVI u suradnji s Ministarstvom branitelja. Za izgradnju svakog stana iz proračuna Grada izdvajamo 100.000 kuna, ukupno 20 milijuna kuna. Nakon što su u srpnju svečano otvorene završene zgrade POS II u Mokošici s ukupno 64 stana, raspisan je javni poziv za iskazivanje interesa za prodaju zemljišta za potrebe izgradnje stanova u okviru projekta POS III. U tijeku je procjena vještaka na lokacijama koje su odgovarale specifikacijama propisanim javnim pozivom. Za svrhu kupovine novog zemljišta POS-a u ovogodišnjem proračunu osigurana su dva milijuna kuna.

Od kraja 2015. godine u primjeni je nova mjera subvencioniranja podstanarstva koja se pokazala jako uspješnom. Koristi je 120 obitelji, a u najvećem postotku od čak 80 posto koriste je obitelji s dvoje ili više djece.  Dakle ovisno o socijalnom statusu i broju članova kućanstva, mjesečne subvencije kreću se u rasponu od 500 kuna za samce, 700 za dvočlano, 800 za tročlano kućanstvo i 1500 kuna za četveročlane obitelji. Ta mjera nadopunjuje prethodnu mjeru subvencioniranja podstanarstva za mlade do 35 godina života, a koju  trenutno koristi 128 mladih obitelji.

No bez odgovarajućeg gospodarenja gradskim stanovima i dubinskog revidiranja korisnika istih, na način da štitimo najpotrebitije, sve prethodno nabrojeno što poduzimamo u okviru Stambene politike Grada Dubrovnika ne postiže željeni, sveobuhvatni učinak.
 
Stoga ću ponovno u proceduru uputiti dvije spomenute točke, Prijedlog Odluke o najmu stanova i Prijedlog odluke o prodaji stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika s čijim materijalima su svi vijećnici već upoznati, a kako bismo donijeli odluku o odgovornom upravljanju našim vlasništvom.
 
 
S poštovanjem,
 
          Andro Vlahušić
          Gradonačelnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *