Input your search keywords and press Enter.

Gradonačelnik obavio razgovore s vlasnicima otoka Dakse; krajnji cilj je kupovina otoka

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić i ravnatelj JU Retzervat Lokrum Mario Tevšić susreli su se u ponedjeljak s predstavnikom obitelji Malaga Galjuf, suvlasnikom otoka Daksa.

Obitelj Jorgea Cristobala Malage Galjufa, vlasnik je 46 posto otoka, dok ostatak od 54 posto pripada obitelji Ucović Dorsner. Obje obitelji trajno su nastanjene u Limi u južnoameričkoj državi Peru.

Gradonačelnik je kao krajnji cilj izložio namjeru Grada Dubrovnika za kupovinom otoka, kako bi se Daksa sačuvala, ali i učinila dostupnom generacijama Dubrovčanima. „Kao što je Lokrum zelena oaza i mjesto mira, spokoja i netaknute prirode, Daksa bi bila sličan otočni perivoj na drugom kraju Dubrovnika, uz adekvatan pomorski prijevoz samo desetak minuta udaljena od Gruža i Mokošice uz “, rekao je gradonačelnik.

Ukoliko obitelji nisu voljne prodati otok, Grad Dubrovnik spreman je u dogovoru s vlasnicima razmotriti i druge modele preuzimanja skrbi nad otokom, posebno u vidu čišćenja, održavanja i protupožarne zaštite otoka. „Od posebnog nam je interesa štititi je kao gradski park i oazu prirode, mjesto posebnog povijesnog značaja, koje je sada nažalost neodržavano i gotovo zapušteno“, kazao je Vlahušić.

Gospodin Malaga Galjuf iskazao je načelnu otvorenost za razmatranje ponude Grada Dubrovnika te je dogovoreno da će gradonačelnik obitelji uputiti dopis u kome će obrazložiti različite modele definiranja međuodnosa.

Podsjetimo, gradonačelnik Vlahušić i ravnatelj Tevšić 2. listopada obavili su razgovor s gospodinom Ivom Ucovićem Dorsnerom, te mu nastavno uputili pismo namjere za kupovinom pripadajućeg dijela otoka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *