Input your search keywords and press Enter.

Blagdan Gospe Karmelske, zaštitnice župe, proslavljen je u subotu, 16. srpnja, u Pločicama u Konavlima. U župnoj crkvi svečano misno slavlje predvodio je mons. dr. Petar Palić, generalni vikar Dubrovačke biskupije, a koncelebrirali su don Tihomir Šakota, župnik župe Gospe Karmelske Pločice, mr. don Josip Mazarekić, dekan Konavoskog dekanata, don Stipo Miloš, župnik župe sv. Srđa i Baha Pridvorje, i don Josip Barišić, župnik župe sv. Nikole Čilipi.

U homoliji mons. Palić rekao je kako je brdo Karmel povezano sa životom i djelom proroka Ilije, jer je upravo na tom brdu okupljao svoje učenike, na tom brdu je molio Gospodina za kišu u vrijeme velike suše, što mu je Gospodin i ispunio, ali i na tom je brdu pobijedio Baalove svećenike. Dodao je kako s brda Karmela baštinimo i Gospin škapular, malenu platnenu sliku Gospe i Isusa. „Prema jednom zapisu sv. Šimun Stock neprestano se molio Djevici Mariji i u jednoj molitvi mu se ukazala i rekla: ‘Ovo je privilegija za tebe i tvoje, tko nosi ovaj škapular kada umre bit će spašen’. Od tada traje ova tradicija u Crkvi da pojedinci vezani uz karmelski red nose škapulare Blažene Djevice Marije“, objasnio je propovjednik.

Vjerenicima je generalni vikar poručio kako Marija treba biti uzor zbog onoga što u njoj jest, zbog onoga koji je bio središte njezina života, a to je Isus Krist. Kazao je i kako je u našoj nutrini Duh Božji, Isus Krist koji živi po svom Duhu u nama, te da trebamo živjeti po tome što je u nama, da to bude središte našega života baš kao što je bilo i Djevici Mariji. Upozorio je kako danas živimo u vremenu koje boluje od jedne opasne bolesti, a to je gubljenje orijentacije i središta. „Ako svratimo svoj pogled od Boga onda ćemo ga svratiti i s bližnjega. To nam se događa danas, gubimo orijentir, poštovanje i onda se sami gubimo. Vratimo Boga u središte života, da poput Marije budemo otvorena srca i ušiju za Božju riječ, za ono što nam Bog u današnje vrijeme želi reći“.

Objašnjavajući pojam hrama propovjednik je rekao kako hram možemo gledati kroz dvije kategorije. Prva je da kroz Mariju gledamo onaj iskonski i pravi hram u kojem se Bog nastanio na poseban način, te da na taj način dopustimo i da se Bog nastani u nama. Druga bi kategorija bila dolazak u hram, crkvu, kao u mjesto tradicije i podsjetnik prošlih vremena. „Bog se poslužio Djevicom Marijom da bi se utjelovio u nama i da bi mi poput nje postali Božje prebivalište. Otvorimo svoja srca Božjoj riječi i neka nas ovaj blagdan potakne da uvijek i trajno molimo Marijin zagovor kako bi kao i sv. Šimun Stock čuli riječi da ćemo u trenutku smrti biti spašeni ako budemo nosili njezin škapular“, zaključio je mons. Palić.

Nakon mise uslijedila je procesija mjestom u kojoj se nosio kip Gospe Karmelske, nakon čega su vjernici i svećenici ponovno prošli kroz vrata milosrđa.

Proslavu blagdana pjesmom je uveličao mladi župni zbor.

Nikša Sentić
Ured za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *