Input your search keywords and press Enter.

Galerija Flora najavljuje izložbu Dorf Domagoja Burilovića

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik i Galerija Flora sa zadovoljstvom Vas pozivaju na otvorenje izložbe Dorf Domagoja Burilovića koje će se održati u srijedu 3. travnja u 19 sati.

Izložba se realizira u sklopu Godišnjeg programa Medijateke Flora i može pogledati do 10. travnja svaki dan od 10 do 13 sati i od 16 do 19 sati. Izložba se može pogledati i u drugim terminima ako su vrata Florina doma otvorena, te najavom na mejl: galerijaflora.dbk@gmail.com

Radujemo se Vašem dolasku i druženju u Florinu vrtu.

***

Slavonija se u 19. stoljeću naseljava stanovništvom iz svih dijelova Austro-Ugarske. Eksploatacijom šuma i zemlje počinje nagli gospodarski razvoj. Velika i brojna sela postaju osnovna demografska i urbanistička jedinica.

Doseljeni Nijemci vrše najveći kulturni utjecaj na selo kroz jezik, obrte i – arhitekturu. Gradnja pečenom ciglom mijenja dotadašnju gradnju blatom što bitno podiže kvalitetu života. Nastaju dva tipa kuća – zabatni (agrarni) i uzdužni (obrtnički). Objekti se dekoriraju historicističkim i secesijskim ornamentima kojima seljaci nevješto kopiraju gradsku arhitekturu, te su takve kuće jedina kulturna baština mnogih sela.

Aktualnim iseljavanjem stanovništva selo odumire jer više ne pruža dovoljnu kvalitetu života, a s njim prva propada povijesna arhitektura. Ironija je povijesti da su Nijemci naseljavali Slavoniju i podizali kvalitetu života, a danas Slavonci odlaze u Njemačku u potrazi za boljim životom.

Serija Dorf se sastoji od foto-kolaža objekata na pročišćenim ravničarskim prostorima kako bi se istaknula arhitektura i ispražnjeni pejzaž, kao i od tipologije kuća u realnim prostorima.“Dorf” je njemačka riječ za selo. ( artist statement) .

O fotografskoj seriji Dorf i umjetničkoj praksi Domagoja Burilovića možete pročitati i na poveznici https://vizkultura.hr/intervju-domagoj-burilovic/

Domagoj Burilović rođen je 1987. u Vinkovcima. Diplomirao je slikarstvo 2012. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Kroz fotografiju obrađuje političke i društvene teme, zadnjih godina bavi se aktualnim iseljavanjem stanovništva iz Slavonije.

Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu, radovi su mu nagrađivani i uključeni u zbirke muzeja.

***Godišnji program Galerije Flora, Godišnji program Medijateke Flora i program Florin dom u 2024. ostvaruju se uz financijsku potporu Grada Dubrovnika, Ministarstva kulture i medija RH i Zaklade Kultura nova, kojima ovom prilikom zahvaljujemo na podršci.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)