Input your search keywords and press Enter.

Bukovčeva platna rijetko napuštaju Hrvatsku te će u Mostaru biti pod visokim sigurnosnim mjerama“, kazao je direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka.

Veliki hrvatski slikar te glavni predstavnik hrvatske moderne Vlaho Bukovac je izveden iz dubrovačkih zidina u mostarsku Galeriju Aluminij čijom je izložbom ujedno otvoreno i ovogodišnje izdanje Mostarskog proljeća – 21. dani Matice hrvatske.

Dovesti ovu izložbu u Mostar tehnički je bilo iznimno složeno i ponos je time veći što su djela danas ovdje. Uz prezime Bukovac, svaki ukras od riječi, svaki iskazani ushit, doimaju se nedostatnima“, kazao je voditelj Galerije AluminijDarko Juka, nazvavši izložbu Bukovčevih portreta obitelji cvjetanjem duše“.

Postav pod nazivom „Portreti obitelji“ koja su kao dar Mostaru stigla u zajedničkoj organizaciji Matice hrvatske Mostar, Umjetničke galerije Dubrovnik i Galerije Aluminij,čini trinaest remek-djela hrvatskoga slikara, dva autoportreta njegovih kćeri Ivanke i Jelice i nekoliko obiteljskih fotografija. Ta umjetnička platna krasit će zidove Galerije Aluminij do 19. travnja.

Marin Ivanović, v. d. ravnatelja Umjetničke galerije Dubrovnik istaknuo je da kada promatramo Bukovčevuvažnost u suvremenom trenutku, govorimo o bogatoj likovnoj produkciji, njegovom neospornom talentu i spomenutoj društvenoj ulozi. Naglasio je da je u njihovoj nacionalnoj umjetnosti važan kao rodonačelnik modernog slikarstva kojeg je donio iz Pariza: „Istovremeno je imao izuzetnu društvenu ulogu jer je bio nositelj društvenih aktivnosti u Zagrebu, utemeljivši prvi pravi izložbeni prostor – Umjetnički paviljon i Društvo hrvatskih umjetnika koje je okupljalo mlade i progresivne slikare“, kazao je Ivanović.

Autorica izložbe viša kustosica UGD-a dr. sc. Rozana Vojvoda podsjetila je na to kako Bukovčevi radovi zauzimaju izuzetno mjesto u zbirci moderne i suvremene umjetnosti UG Dubrovnik.

„Izložbom kojom se fokusira na djela Bukovčeve praške etape zaviruje se u svijet intime, u sintezu najdragocjenijih stvari u Bukovčevu životu, obitelji i slikarstva“, kazala je Vojvoda, napominjući kako je Bukovac portrete inače radio brzo. Među najdražim i najčešćim modelima su mu bili članovi njegove uže obitelji kao supruga Jelica, kćeri Marija, Ivanka i Jelica te sin Ago.

Bukovac kao začetnik hrvatske moderne ulazi u red naših najplodnijih pisaca čije je djelo ušlo u anale europske umjetnosti. Osobito je poznat i priznat po portretima. Rođen je u Cavtatu, 1855. kao Biagio Faggioni, a kasnije je svoje prezime pohrvatio i primijenio u Bukovac (tal. Faggio: bukva). Studirao je u Parizu, a već 1878. uspješno izlagao na pariškomu Salonu.

Nastupio je ukupno 72 puta na skupnim i samostalnim izložbama u više zemalja svijeta. Izlagao je na drugome i na petome Venecijanskom bijenalu. Izniman uspjeh doživio je 1882. slikom La Grande Iza i postao poznat u tadašnjim europskim umjetničkim krugovima. Preminuo je u Pragu, 1922. godine, ostavivši iza sebe opus od oko 1200 ulja na platnu, te stotinjak akvarela, tempera i crteža.

Autorica fotografija: Ivana Rudeš

 

 

​​​​​​​Lucija Palac      

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.