Input your search keywords and press Enter.

Fotogalerija: Učenici i profesori dubrovačke Privatne gimnazije u sjevernoj Italiji

U sklopu projekta dvojezičnosti i međunarodne razmjene Multikey, iz programa EU –  Erasmus + , učenici i nastavnici Dubrovačke privatne gimnazije nakon višednevnih posjeta i aktivnosti u Latviji i Španjolskoj, ove su jeseni boravili u Italiji.

Sedmodnevni boravak obuhvaćao je pohađanje nastave  i upoznavanje sa životom i kulturom nekoliko predivnih centara sjeverne Italije – Milana, Brescie i Bergama. Utisci učenika i nastavnika i ovaj su put veličanstveni, te iskustva i kompetencije koje su tamo stekli i podijelili s gimnazijalcima iz Italije, Latvije, Španjolskei Poljske, ostat će trajne!

Evo kako su učenici opisali svoj boravak u Italiji:

Nedjelja jutro. 5:00. Ideeeeeeemooooo. Kufer – check, dokumenti – check, hrana – check.
5:45, trebamo krenuti, no naravno tajnica kasni jer nije popila kavu. Agonija se nastavlja. Želimo krenuti što prije da ne moramo slušati: “budi dobar, pazi kako se ponašaš, nemoj raditi gluposti, toplo se obuci, voli te mama” i tako to. Šefika napokon stiže i krećemo put voljene Italije. S obzirom da smo bili izuzetno umorni (beauty sleep i ona norma od 8 sati sna nisu bili ispoštovani noć prije), više manje smo spavali cijelim putem iako nam profesori svojim očajnim izborom glazbe to nisu dopuštali.
Nedjelja večer. 19:30. Nakon petog kruženja oko petog kružnog toka dolazimo na destinaciju. Dočekuju nas naši domaćini vidno uzbuđeni. Njihov engleski nas je iznenadio…kao i tuš i krevet.
Ponedjeljak. Opet škola, nikako da je se riješimo. Svako jutro smo proveli tamo i upoznavali se s njihovim radnim navikama. Bili smo na satovima matematike, biologije, likovne umjetnosti koji su nas posebno oduševili (did you see the second video?) i povijesti. Popodneva smo provodili u razgledavanju prelijepih gradova Bergama, Brescie i Milana. U Bergamu smo išli žičarom do gornjeg grada, centra na kojem se nalaze razni spomenici i natpisi na latinskom jeziku. Obišli smo dosta mjesta, od crkve posvećene Djevici Mariji do slastičarnice u kojoj je napravljen prvi sladoled od straccatelle. Sutradan smo obišli Bresciu, posjetili crkvu i vidjeli razne ostatke iz doba Rimljana. Tu večer smo svi skupa, učenici s razmjene, naši domaćini i svi profesori pošli u pizzeriju nakon koje smo se nadali da ima i boljih mjesta za jesti (iako smo se i tu prevarili). U srijedu smo imali sat o povijesti Milana, jedini sat za koji smo zapravo svi bili zainteresirani jer smo nervozno dočekivali taj četvrtak da ga posjetimo. Popodne smo proveli igrajući odbojku i košarku, a navečer slaveći rođendan jednog od domaćina (u još jednoj, ali ne i posljednjoj, nezadovoljavajućoj pizzeriji). Četvrtak – jedva dočekani Milano. Obilazimo ulice, ceste, trgove. Prešli smo muzej povijesne umjetnosti dvorca Sforza, kazališni muzej La Scala, muzej moderne umjetnosti, katedralu Duomo, Vittorio Emanuele II galeriju i glavno – shopping je obavljen. Nakon razgledavanja Milana, slijedi Expo 2015, međunarodna izložba koja se održava svakih pet godina, a površina joj je neograničena. Tema izložbe je bila “Prehrana planeta, energija života”, a sudjelovalo je preko 130 zemalja, uključujući sve države EU. Izložba je bila duga par kilometara a svaka zemlja je imala svoj paviljon. Iz svakog paviljona je mirisala hrana i čula se glazba specifična za državu kojoj taj paviljon pripada. Tamo smo proveli 5 sati i nije nam bilo ni približno dovoljno da sve pređemo i vidimo. U petak ujutro smo se svi skupa družili u školi i zajedno pravili prezentacije te nakon toga otišli ponovno do Bergama u shopping (jer ga nikad nije dosta). Navečer smo imali oproštajni izlazak i svima nam je bilo žao što idemo. Ujutro, u subotu, smo se pozdravili sa svima u školi, uključujući i naše domaćine i krenuli natrag.
Tih sedam dana nam je bilo nezaboravno iskustvo, upoznali smo nove, drage ljude, kulturu drukčiju od naše i drukčije navike rada u školi. Žao nam je što je tako brzo prošlo, ali će nam Italija zauvijek ostati u sjećanjima.

Mia Glumac, Gordana Mihočević, Mirta Plenković, Filip Stanojković; Dubrovačka privatna gimnazija

 

Napominjemo da se ovaj hvalevrijedan projekt nastavlja.

U siječnju se mladi iz navedenih zemalja okupljaju u Splitu, u ožujku se putuje u Varšavu,. Koncem svibnja čast organizacije završnih susreta i  završne konferencije pripala je Dubrovniku i Dubrovačkoj privatnoj gimnaziji.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *