Input your search keywords and press Enter.

Foto: VTTI i ENNA potpisali sporazum o zajedničkom ulaganju u Luci Ploče

VTTI, globalni nezavisni operator za energetsko skladištenje i Energia Naturalis Holding (ENNA) potpisali su ugovor kojim VTTI stječe 70% Adriatic Tank Terminala (ATT) u Luci Ploče, glavnoj jadranskoj luci za brodove dubokog gaza.

VTTI i ENNA zajedno će proširiti i upravljati novoizgrađenim terminalom u Luci Ploče. Provedba ove transakcije podliježe završnim preduvjetima, što uključuje i regulatorne uvjete. VTTI će upravljati novoizgrađenim kapacitetima spremnika za bijele derivate (CPP) te će izgraditi i upravljati dodatnim kapacitetima, uz značajne nove kapacitete za skladištenje ukapljenog naftnog plina, pri čemu će se koristiti najnovija tehnologija.

Prva faza ATT-a već je dovršena: u rujnu 2016., dovršena je izgradnja 50.000 m3 kapaciteta za bijele derivate. Druga faza osigurat će preko 200.000 m3 naftnog skladišnog kapaciteta, kao i 60.000 m3 za skladištenje ukapljenog naftnog plina. To je najveći novi projekt za skladištenje ukapljenog naftnog plina u srcu Jadrana. U budućnosti bi dodatni prostor omogućio treću fazu projekta, čime bi se dobio dodatni skladišni kapacitet od najmanje 100.000 m3 za naftne proizvode.

Dobre vijesti za regiju

Ovaj će rastući terminal imati važnu stratešku ulogu u jačanju sigurnosti opskrbe energijom u regiji. Također, nadopunjavat će primarnu lokaciju i područje dubokog gaza Luke Ploče, sa značajnim dodatnim skladišnim kapacitetima za bijele derivate i ukapljeni naftni plin.

Terminal će ispunjavati najviše sigurnosne standarde i koristiti protupožarne tehnologije i tehnologije za obradu para ugljikovodika, koji su u skladu s najnovijom svjetskom i europskom regulativom u području sigurnosti i zaštite okoliša.

Rob Nijst, predsjednik uprave VTTI-a, izjavio je: “VTTI s velikim zadovoljstvom ulazi na jadransko tržište, uz podršku našeg partnera u ovom zajedničkom pothvatu. Objekt će pridonijeti energetskoj trgovini u regiji tako što će se izgraditi siguran i učinkovit terminal. U bliskoj budućnosti grad Ploče i regija još će se brže razvijati a mi smo tu da tome osiguramo podršku.

Pavao Vujnovac predsjednik uprave ENNA-e, rekao je: “Drago nam je da smo u Hrvatsku doveli pouzdanog i jakog partnera s kojim imamo odličnu suradnju. Zajednički ćemo raditi na razvoju potencijala Luke Ploče kao jake mediteranske luke. I ovom investicijom, kao i ostalima, potičemo razvoj hrvatskih resursa kako bismo ostvarili utjecaj u regiji i poboljšali kvalitetu života zajednice u kojoj djelujemo.”

W: www.adriatictankterminal.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *