Input your search keywords and press Enter.

Foto: Uspješno položen podmorski kabel Kolocep-Lopud-Sipan

Elektrojug Dubrovnik uspješno je završio polaganje 4,5 kilometara dugog 10(20) kV podmorskog kabela od otoka Koločepa do Lopuda i Šipana.

Ovom 5,2 milijuna kuna vrijednom investicijom Elafitskim otocima osigurana je još bolja i sigurnija opskrba električnom energijom u skoroj budućnosti.

„Ovim radovima povećat ćemo kvalitetu opskrbe energijom Lopuda i Šipana. Novi podmorski kabel uvelike će pridonijeti sigurnosti opskrbe jer će poboljšati trenutno elektroenergetsko stanje na ovim otocima“, rekao je direktor Elektrojuga Dubrovnik Zvonimir Mataga i najavio skoro puštanje kabela u pogon.

„Sada se obavljaju potrebna ispitivanja i čim se to dovrši električna energija ovom će novom trasom poteći prema Lopudu i Šipanu. Najvjerojatnije već kroz nekoliko dana“, objasnio je Zvonimir Mataga koji se ujedno zahvalio i partnerima u ovom projektu, ekipi Elektrodalmacije Split.

Dovršetak ovih radova označio je i završetak investicijskog ciklusa HEP Operatora distribucijskog sustava i polaganja podmorskih kabela diljem hrvatskog podmorja. Dubrovačko podmorje bila je 11. dionica ovog ciklusa, u sklopu kojega je položeno ukupno 30 kilometara novih kabela, a vrijednost obavljenih radova iznosi 40 milijuna kuna.

„Predstoji nam novi ciklus ulaganja u podmorsku kabelsku infrastrukturu koji kreće izradom dokumentacije nadmetanja za usluge snimanja podmorja. U desetogodišnjem periodu planiramo zamijeniti postojeće podmorske kabele kojima je životni vijek pri kraju na području Pule, Rijeke, Zadra, Šibenika i Dubrovnika. Riječ je o otprilike 132 kilometra kabela, a cijela investicija biti će vrijedna oko 100 milijuna kuna“ najavio je direktor HEP ODS-a, Željko Šimek, koji je uz svoje pomoćnike Davora Sokača i Nikolu Šulentića nazočio svečanom polaganju podmorskog kabela.

Na području Pule i Rijeke u planu je polaganje 30 kilometara kabela, 50 kilometara na području Zadra i Šibenika, dok će se na području Splita i Dubrovnika položiti novih 40 kilometara podmorskog elektroenergetskog kabela.“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *