Input your search keywords and press Enter.

Foto: U Rupama otvorena izložba „Priroda – laboratorij boja: tradicionalno tehnološko znanje“

„Priroda – laboratorij boja: tradicionalno tehnološko znanje“ naziv je gostujuće izložbe Tehničkog muzeja Nikola Tesla iz Zagreba koja je, u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, u četvrtak, 18. svibnja otvorena u žitnici „Rupe“.

Uz autorice izložbe Katarinu Ivanišin-Kardum i Mariju Crnčević, na izložbi su govorile i voditeljica Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja Barbara Margaretić, koja je i kustosica dubrovačke izložbe, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla Markita Franulić te pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Dubrovnika Ana Hilje, koja je izložbu i otvorila.

Izložba „Priroda – laboratorij boja“ predstavlja tradicionalno znanje o upotrebi prirodnih bojila mineralnoga, biljnog i životinjskog porijekla u kućanstvu, a temelji se na istraživačkom radu provedenom u dubrovačkom kraju od Pelješca, Dubrovačkog primorja do Konavala tijekom 2015. i 2016. godine.

– Svrha istraživanja provedenog za ovu izložbu jest potaknuti sve nas da promatranjem prirode i krajobraza u kojima boravimo budemo svjesni potencijala i vrijednosti baštine na primjeru tradicionalnoga tehnološkog znanja o prirodnim bojilima – naglašavaju autorice te objašnjavaju – Promatrajući prirodu, čovjek je oduvijek znao pronaći baš one vrijednosti koje treba za opstanak, ali i za izražavanje svoje kreativnosti. Tako je poznata i upotreba prirodnih bojila biljnoga, životinjskog i mineralnog porijekla. Premda smo se danas naviknuli odabirati predmete prema tonovima boja i inzistirati na nijansama ne razmišljajući o porijeklu boje ili tehnologiji proizvodnje, ipak i dalje postoje znanja koja se prenose s koljena na koljeno. Ta znanja i vještine koje nazivamo tradicionalno znanje u novije su vrijeme predmet brojnih istraživačkih studija, posebno na Sredozemlju.

Na izložbi je predstavljen biljni materijal od kojeg se dobiva pojedino bojilo kao što su kora drveta, lišće, korijen… i isti materijal usitnjen i tako pripremljen za postupak izrade bojila. Izložene su i pripravljene otopine biljnog ekstrakta i kristali koji se dobivaju isparavanjem vode iz tih otopina, čija svojstva i količina ovise o izboru biljaka i uvjetima ekstrakcije, te obojeni materijal (vunena pređa, svilena pređa itd.). Osim toga, posjetitelji mogu vidjeti i dvije vrste kamena iz Malostonskog zaljeva, žestac i bjeliku, od kojih se dobiva vapno, kao i pigmente kojima se toniralo vapno, ali i saznati koji je najzastupljeniji pigment u pojedinom izvoru boje, karakterističan za dobivenu boju, pročitati recepte za dobivanje različitih bojila i još mnogo toga.

Izložba je namijenjena svim uzrastima, a zbog interaktivnih elemenata posebno će se svidjeti mlađem uzrastu. Za najmlađe, u sklopu izložbe je i interaktivni model klačine. Naime jedna od tema izložbe „Priroda – laboratorij boja“ je proizvodnja vapna u klačinama (vapnenicama).

Uz izložbu je planiran niz radionica o tajnama prirodnih bojila koje će se odvijati u žitnici „Rupe“ i na otoku Lokrumu u suradnji s Javnom ustanovom rezervat Lokrum, od kojih je prva održana već u četvrtak, nakon otvorenja izložbe.

Izložba ostaje otvorena do 17. srpnja 2017. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *