Input your search keywords and press Enter.

Puštanjem u puni pogon vjetroelektrane Rudine u blizini Slanog, sjeverozapadno od Dubrovnika, kapaciteti opskrbe električnom energijom iz vjetra u Hrvatskoj porasli su za više od 10 posto, čime je smanjena i ovisnost o uvozu energije.

Vjetroelektrana instalirane snage 34,2 megavata (MW), vrijedna oko 400 milijuna kuna, opskrbljivat će strujom nekoliko tisuća kućanstava i poduzeća, a njezinim priključivanjem umanjit će se ispuštanje ugljikovadioksida za više od 24 tisuće tona godišnje.

Svečanosti puštanja u rad uz predstavnike investitora, austrijske kompanije RP Global, prisustvovali su čelnici lokalne samouprave, istaknuti stručnjaci iz energetske industrije kao i predstavnici međunarodnih financijskih institucija.

„Investiranje u nove energetske kapacitete iz obnovljivih izvora povećava konkurentnost lokalnoga gospodarstva, ali i kvalitetu života stanovništva. Ponosni smo što ovom vjetroelektranom možemo dati doprinos daljnjem održivom razvoju Dubrovnika i okolice, kao dragulja hrvatskog i europskog turizma“,istaknuo je predsjednik Uprave RP Globala Gerhard Matzinger.

Izgradnja vjetroelektrane Rudine započela je u kolovozu 2014., a građevinski dio radova završen je potkraj prošle godine. U investiciji od ukupno 53 milijuna eura, uz RP Global, sudjelovali sus 42,5 milijuna eura Unicrediti Međunarodna financijska korporacija (IFC), dio Svjetske banke.Vjetroagregate pojedinačne snage 2,85 MWisporučio je General Electric.

Rudine su drugi projekt RP Globala u Hrvatskoj nakon vjetroelektrane Danilo snage 43,7 MW, izgrađene u blizini Šibenika.RP Global je preko tih dvaju projekata u hrvatsko tržište uložio ukupno 123 milijuna eura, čime je postao najveći operator energije vjetra u Hrvatskoj, s tržišnim udjelom od oko 20 posto.

“Vjetroelektrana Rudine u potpunosti je usklađena s iznimno zahtjevnim pravnim okvirom i najvišim ekološkim standardima, a nalazi se na lokaciji koja omogućuje vrlo učinkovitu upotrebu vjetra kao izvora energije. Vjerujemo da je njezino puštanje u rad početak novog investicijskog zamaha na području energije vjetra, za što Hrvatska ima izvrsne prirodne preduvjete”, rekao je Bojan Reščec, direktor RP GlobalaHrvatska.

O kompaniji RP Global 

RP Global je razvojni pokretač (developer) i neovisni proizvođač energije s više od 30 godina iskustva u sektoru obnovljive energije. Kao pokretač, investitor i operator usredotočen je na projekte hidroelektrana i vjetroelektrana. Riječ je o privatnoj kompaniji, što omogućuje fleksibilnost u poslovanju, upotrebu inovativnih rješenja te projekte vrhunske kvalitete. RP Global može se pohvaliti nizom uspješnih suradnji i partnerstava s ulagačima i zajmodavcima, uključujući Marguerite Fund, IFC/Svjetsku banku, EBRD, Mirovu i Bank of Georgia. U posljednjih trideset godina RP Global izgradio je više od 35 elektrana, a trenutačno ih je još 16 u procesu izgradnje ili pokretanja. Španjolska, Portugal, Hrvatska, Francuska, Poljska,Gruzija,Čile, PeruiTanzanijatek su neke od zemalja u kojima posluje RP Global. Međunarodni tim kompanije trenutačno je aktivan u Europi, Južnoj Americi i Africi. Sjedišta kompanije nalaze se u Beču i Madridu.

http://www.rp-global.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *