Input your search keywords and press Enter.

Foto: Prva ovogodisnja Konavoska tematska vecer

Sinoć je održana prva ovogodišnja Konavoska tematska večer „Izrada filigrana, starinskog nakita i konavoskih puca“ u Zavičajnom muzeju Konavala u Čilipima.

U razradi teme sudjelovali su voditeljica Zavičajnog muzeja Konavala Marina Desin, restaurator Ivan Bilić i osnivač facebook grupe Konavoski riječnik Vlaho Baule.

Večer je počela teoretskim djelom u kojemu je Marina Desin predstavila važnost, značaj i zanimljivosti filigranske tehnike izrade puca i mjesto koje zauzima u kulturno-povijesnoj baštini Konavala.

Ivan Bilić, restaurator koji je zanat usavršavao u Sarajevu i Carigradu, čija se obitelj tradicionalno bavila ovom djelatnošću, praktično je pokazao način ove izrade.

Inače u tijeku je radionica „Izrade konavoskih puca tehnikom filigrana“ pa je i Vlaho Baule, jedan od naprednijih polaznika, aktivno sudjelovao u prezentaciji teme.

Pripremljen je i slastan orijentalni tematski zalogaj, razne vrste pita i baklava uz tursku kavu.

Kulturno edukativna događanja koja na zanimljiv način obrađuju pojedine teme iz konavoske kulturne i tradicijske baštine se nastavljaju, te je već za 14 dana na rasporedu druga ovogodišnja tematska večer a za ovo razdoblje je planirano organizirati ukupno tri takva događanja.

Agroturizam Konavle, organizator događaja

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.