Input your search keywords and press Enter.

Foto: Preduskrsne aktivnosti Učeničke zadruge Tezoro

Voditelji i članovi Učeničke zadruge Tezoro iz OŠ Mokošica obilježili su nadolazeći blagdan Uskrsa organiziravši tri zanimljive i poučne radionice vezane za uskrsne običaje.

Na prvoj radionici, održanoj 2. 3. 2016., učenike je s pletenjem pome upoznala gospođa Marija Pendo uz pomoć Franice Đevoić i njezine kćeri Lucije. Učenici su se pokazali jako spretnima u izradi pomica, karakterističnih za naš dubrovački kraj.

Druga radionica, organizirana 10. 3., izazvala je veliki interes učitelja i učenika. Na poziv predmetnog učitelja glazbene kulture LaszlaTotha u OŠ Mokošica stigla je gospođa Senka Kovačević koja je prisutne upoznala s pletenjem maslinovih grančica. S obzirom da je riječ o običaju koji nije tipičan za dubrovački kraj, učenici su se izvrsno snašli s tom zahtjevnom tehnikom pletenja.

Treća radionica u nizu održana je 15. 3., a njezin cilj bio je upoznati učenike s običajem penganja jaja. Voditeljici radionice gospođi Ruži Brčić pomogla je gospođa Štefanija Bazdan, majka jedne od mokoških učenica. Za lijepu pisanicu, uz samu tehniku penganja, potrebna je i kreativnost. Dvosatna radionica rezultirala je klupom punom uskrsnih pisanica koje su izradile vrijedne ruke učenika.

Osim dobre zabave i ugodnog druženja učenici su na radionicama naučili brojne podatke o dubrovačkoj i hrvatskoj baštini, a što je najvažnije, svojim su praktičnim sudjelovanjem osigurali njezino očuvanje. Nakon održanih radionica u školi je organizirana prodaja pisanica, a sav novac bit će uplaćen u dobrotvorne svrhe.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *