Input your search keywords and press Enter.

U ponedjeljak 22. kolovoza u Poslijediplomskome središtu u Dubrovniku otvoren je 45. hrvatski seminar za strane slaviste.

Dvotjedni program ovogodišnje Zagrebačke slavističke škole trajat će do 2. rujna, a već tradicionalno okuplja strane studente kroatistike/slavistike, doktorande, znanstvenike i nastavnike sa stranih sveučilišta. Seminar kao posebna aktivnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i ovogodišnjim programom podupire svoju temeljnu zadaću – poticanje i promicanje poznavanja hrvatskoga jezika, književnosti i kulture. Svečanost otvorenja 45. seminara vodila je dr. sc. Anera Ryznar, a u svojemu je uvodnome slovu pozdravila okupljene goste, polaznike i prijatelje Škole podsjetivši na to kako je riječ o akademskoj instituciji koja djeluje od 1972. godine. Grad Dubrovnik domaćinom je 39 održanih seminara (uključujući ovogodišnji), a u radu je Škole dosada sudjelovalo više od 2.500 polaznika i 250 znanstvenika i nastavnika iz 54 država. Ove godine Škola broji više od 60 sudionika. Temu 45. hrvatskoga seminara – Tijelo u hrvatskome jeziku, književnosti i kulturi – na interdisciplinaran će način osvijetliti predavanja 12 uglednih znanstvenika (Morana Čale, Zrinka Blažević, Dolores Grmača, Tomislav Šakić, Suzana Marjanić, Reana Senjković, Mary Neuburger, Ozren Biti, Marija Malnar Jurišić, Mateusz-Milan Stanojević, Anja Nikolić Hoyt, Mislava Bertoša). Problem tijela, njegovu ulogu u oblikovanju identiteta, modele njegova društvenoga oblikovanja, discipliniranja i stavljanja u funkciju moguće je proučavati iz perspektive brojnih humanističkih i društvenih disciplina, što će uz predavanja istaknutih stručnjaka potvrditi fakultativni program i kulturna zbivanja na 45. seminaru. Tako će o otporu tijelom polaznici Škole razgovarati s performativnim umjetnikom Sinišom Labrovićem, a o tijelu u književnosti s poznatom hrvatskom književnicom Slavenkom Drakulić. U program uvrštene dramske predstave i filmske projekcije također su u sprezi s ovogodišnjom temom Škole, što ne ostavlja mjesta sumnji o cjelovitome učenju – fizičkim, mentalnim, suptilnim i kauzalnim tijelom – kako za studente tako i za nastavnike. Nadalje, učvršćivanje postojećih i usvajanje novih znanja svakoga će se dana odvijati uz jutarnje lektorate i proseminare koji su prilagođeni razini poznavanja hrvatskoga jezika i interesima polaznika.

Na svečanome otvorenju 45. hrvatskoga seminara za strane slaviste riječi dobrodošlice uputili su predstavnici institucija koje podržavaju organizaciju i djelovanje Zagrebačke slavističke škole. Okupljenima se ponajprije obratio zamjenik dubrovačko-neretvanskoga župana Davorko Obuljen istaknuvši kako se Županija i Škola tradicionalno podržavaju, a polaznicima Škole poželio je uspjeh u radu i ugodan boravak u Dubrovniku. S obzirom na to da su prirodna i kulturna baština Dubrovnika i okolice inspirativno i prigodno okruženje za usavršavanje stranih slavista u gramatičkome, konverzacijskome, jezikoslovnome i književnoznanstvenome području, okupljenima je posebnu riječ dobrodošlice uputio pročelnik Miho Katičić u ime gradonačelnika i dubrovačke Gradske uprave. Dr. sc. Anera Ryznar riječ je potom prepustila Vlasti Brunsko, voditeljici Ureda Poslijediplomskoga središta Dubrovnik, ustrojbene jedinice Sveučilišta u Zagrebu koja je od samih početaka domaćinom Hrvatskoga seminara za strane slaviste. U svojemu je lijepome pozdravnom slovu gospođa Brunsko napomenula kako će polaznici Škole raditi u staroj, ali ugodnoj zgradi Sveučilišta i iz nje svakoga dana osvajati Grad. Nakon njihovih pozdravnih riječi okupljenima se obratio izv. prof. dr. sc Tvrtko Vuković, voditelj Zagrebačke slavističke škole. Profesor Vuković zahvalio je gostima koji su uveličali svečanost otvorenja i financijskim pokroviteljima Škole, a potom je okupljenima pobliže predstavio temu Tijelo u hrvatskome jeziku, književnosti i kulturi oko koje je organiziran program 45. seminara. Ciklusima predavanja, jezičnim i književnim proseminarima, fakultativnim programom i kulturnim zbivanjima nastavlja se višedesetljetna filološka tradicija Zagrebačke slavističke škole u temelju koje je nacionalna filologija, ali i proširenje tradicionalnih okvira njezina razumijevanja. Profesor Vuković naglasio je kako nema sumnje da će ovogodišnji program svim polaznicima pružiti dovoljno prilika za druženje, stjecanje poznanstava i prijateljstava te stvaranje uspomena.

U skladu s dugogodišnjom tradicijom Škole nastavni dio programa 45. seminara polaznicima nudi obavezne lektorate na nekoliko razina (Hrvatski za početnike, Konverzacija I, II, III) s ciljem usavršavanja gramatičkih i konverzacijskih vještina. Polaznici koji posjeduju potpunu jezičnu kompetenciju moći će pohađati književne proseminare Poetike, stilovi i kontekst suvremene hrvatske proze, Stilistička čitanja hrvatske književnosti te fakultativne proseminare Jezik i pismo hrvatskih srednjovjekovnih tekstova te Kulturna povijest Dubrovnika u ranom novom vijeku.

Ovogodišnji seminar Zagrebačke slavističke škole pripremili su Tvrtko Vuković (voditelj Škole), Tatjana Pišković (zamjenica voditelja), Lana Molvarec (programska tajnica), Božena Jurčić (financijska tajnica) i Nevenka Vručina (administrativna tajnica). Voditelji programskih cjelina su: Krešimir Mićanović (ciklus predavanja), Maša Kolanović (ciklus predavanja) i Tvrtko Vuković (ciklus predavanja i kulturološka događanja).

Organizaciju 45. seminara Zagrebačke slavističke škole financijski su poduprli Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija te CROZ.

Knjige su za 45. seminar donirali: Matica hrvatska, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fraktura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *