Input your search keywords and press Enter.

Foto: Održana konferencija uoči baleta na Lokrumu

Česti suradnici i gosti na Igrama, Balet Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, ovog puta uz orkestralnu pratnju dubrovačkih simfoničara pod dirigentskom palicom Simona Krečiča, premijerno će izvesti Debussyjev Preludij za poslijepodne jednog fauna u koreografiji Edwarda Cluga te Ščedrinovu Carmen u koreografiji Valentine Turcu.

Izvedbe su na programu 15., 16. i 17. srpnja na otoku Lokrumu, najavljeno je jučer na konferenciji za medije u lođi restorana Poklisar u staroj gradskoj luci, na kojoj su govorili punomoćnica ravnateljice Igara Paulina Njirić, direktor SNG Maribor Danilo Rošker, koreografi Valentina Turcu i Edward Clug, dirigent Simon Krečič te ravnatelj JU rezervat Lokrum Mario Tevšić i predstavnica Dubrovačkog simfonijskog orkestra Renata Roman.

Diljem Europe prepoznat kao plesač i koreograf, tijekom proteklih deset godina Edward Clug privlači pozornost međunarodne publike zbog svog osebujnog koreografskog stila, a kao umjetnički direktor, baletni ansambl SNG Maribor uspjeva pozicionirati na plesnu mapu svijeta. Godine 2014., međunarodni plesni magazin „Tanz“ proglasio ga je koreografskom nadom budućnosti. Na prijedlog i zamisao Mladena Tarbuka, svjetsku premijeru Fauna, Clug kao djelo za dva plesača uprizoruje u njegovom “prirodnom ambijentu”, na otvorenom, ispod zvjezdanog neba, pokraj blistavog mora otoka Lokruma. Djelo otjelotvoruje sliku lova u kojem muškarac “lovac” sanjari o svojoj ženskoj „lovini“. Na kraju, uspijeva ju uloviti i položiti na svoju kamenu postelju, još toplu od kasnog poslijepodnevnog sunca. Gaj Žmavc je Faun, a njegova Nimfa je Tetiana Svetlična. Kostime potpisuje Leo Kulaš, scenografiju Edward Clug, a dizajn svjetla Tomaž Premzl.

Festivalskoj publici već dobro poznata, Valentina Turcu jedna je od najkreativnijih plesnih umjetnica u Sloveniji čija ostvarenja obuhvaćaju raspon od baleta s radnjom pa do suvremenih baletnih predstava te svestrano djelovanje na području opernih i dramskih predstava. Njezina Carmen, premijerno je izvedena u SNG Maribor 2014. godine, no ovo će biti prvi put da se izvodi uz orkestralnu pratnju u živo. Jedno od najoriginalnijih i najuspješnijih djela ruskog skladatelja Rodiona Ščedrina nastalo je 1967. godine, po ugledu na istoimenu Bizetovu operu, a posvetio ju je svojoj supruzi, sovjetskoj primabalerini i zvijezdi Boljšoj teatra, Maji Pliseckaji. Koreografija Valentine Turcu usredotočena je na senzualni plesni magnetizam koji zrači iz erotične snage libida

“dekadentne” protagonistice Carmen. Libreto počiva na osnovnoj premisi zapleta – erotskoj (nad)moći žene, slobodi seksualnog eksperimentiranja i nemogućnosti njezina “integriranja” u ljubavni trokut kojeg čine Carmen (Catarina De Meneses), Don José (Anton Bogov) i Escamillo (Sergiu Moga). Jedinstvena aura izvedbe vizualno je nadopunjena kostimografskom čarolijom svjetski poznate umjetnice Michal Negrin.

Nova lokrumska pozornica nalazi se u prostoru ruševina benediktinskog samostana, a realizacija baletnih izvedbi ne bi bila moguća bez podrške i donacije Javne ustanove rezervat Lokrum, te bez pokroviteljstva Hrvatske elektroprivrede.

Prijevoz do Lokruma uključen je u cijenu ulaznice, a polasci brodova iz stare gradske luke su u 20:30 i 20:45. Ulaznice su dostupne na blagajnama u prizemlju Festivalske palače (Od Sigurate 1) i u Luži. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije pri kupnji ulaznica ostvaruju popust od 30%.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *