Input your search keywords and press Enter.

Foto: Novi suveniri u muzejskoj prodavaonici Dubrovačkih muzeja

Iznik, Knežev dvor i narodne nošnje kao inspiracija

Dubrovački muzeji su i ove godine obogatili ponudu svoje muzejske prodavaonice u Kneževu dvoru s keramičkim podmetačima, maramom, nakitom te grafitnim olovkama.

Suvenir koji prati izložbu ”Iznik – osmanska keramika na dnu Jadrana” koja se može razgledati do 30. rujna 2016. godine u žitnici ”Rupe”, ugledao je svjetlo dana. Radi se o keramičkim podmetačima za čaše inspiriranih Iznikom, a koji je potpuno ručno izrađen na tradicijski način, proizveden i dizajniran lokalno u Dubrovniku u obrtu za proizvodnju keramičkih proizvoda Peruna. Set od četiri podmetača donosi četiri različita motiva koji su preuzeti s tanjura nađenih u istraživanjima brodoloma kod otoka Mljeta u dubrovačkom akvatoriju, koji se čuvaju u Pomorskom muzeju. Riječ je o osmanskoj keramici, proizvedenoj u glasovitom Izniku (antička Nicaea), u kojem se u 16. stoljeću proizvodila glazirana keramika, najsličnija kineskom porculanu, i njezina tehnologija izradbe i sastojci smjese bili su tajna. Keramičari Iznika postigli su tehničke i estetske izvrsnosti bez premca u Europi. Nalazi ove keramike su malobrojni i raritetni, a Dubrovnik je jedini grad u Hrvatskoj koji ju je uvozio u većim količinama.

Svilena marama Satovi je inspirirana satovima iz fundusa Kulturno-povijesnog muzeja u Kneževu dvoru. Zbirka sadržava više od šezdeset primjeraka proizvedenih u europskim radionicama od 17. do 20. stoljeća. Marama je dostupna u dvije boje.

Još jedna kolekcija nakita od posrebrene cinkove legure donosi ogrlice, narukvice, naušnice, privjeske inspiriranih florealnim ornamentima sa zgrade Kneževa dvora. Druga kolekcija nakita, inspirirana je motivima iz Etnografskog muzeja, zanimljivog dizajna od stakla i kositra donosi broševe, ogrlice i naušnice. Kolekcija prikazuje detalje ženskih narodnih nošnja dubrovačkog kraja, koji u malom održavaju sklad materijala, bogatstvo boja, ljepotu veza i nakita, što odlikuje tradicijsku odjeću ovoga područja.

Od ovog ljeta u muzejskoj prodavaonici se mogu pronaći i grafitne olovke u tri boje s logom Dubrovačkih muzeja te poznatim natpisom s ulaza u negdašnju dvoranu Velikog vijeća pri Kneževu dvoru ”Obliti privatorum publica curate” (Zaboravite osobne stvari, brinite se za javne).

Ponuda originalnih suvenira koji se temelje na muzejskim zbirkama proširuje se svake godine desetcima novih proizvoda. Trenutno je u izradi i poseban set suvenira koji će tematikom pratiti ovogodišnju središnju izložbu Dubrovačkih muzeja ”Knežev dvor u Dubrovniku”.

Muzejska prodavaonica u Kneževu dvoru je otvorena krajem 2008. godine kao dodatni animacijski sadržaj Dubrovačkih muzeja, ali i kao mjesto koje neupitno doprinosi poboljšanju ponude autentičnih dubrovačkih suvenira te promociji sveukupnog fundusa Dubrovačkih muzeja i dubrovačke kulturne baštine. Prodavaonica nudi bogat izbor kataloga i knjiga, replika muzejskih predmeta, nakita, odjeće i modnih dodataka, igračaka, te potrepština za kuću – inspiriranih muzejskim fundusom, a suveniri su opremljeni pripadajućim certifikatima i originalnim pakiranjima. Osim u Kneževu dvoru, suvenirska ponuda dostupna je i na ulaznim pultovima Pomorskog i Etnografskog muzeja te u tvrđavi Revelin.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *