Input your search keywords and press Enter.

U sklopu glazbenog programa 67. Igara, Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem turskog dirigenta Ertuğa Korkmaza uz soliste, violončelisticu Jelenu Očić i violinista Stephena Waartsa, nastupio je sinoć, 18. kolovoza u prepunom atriju Kneževa dvora.

Na programu se našla praizvedba Simfonije Frana Đurovića, u kojoj ovaj dubrovački skladatelj istražuje nove zvukove i boje te finim nijansiranjem pokušava postići višeslojnost odnosa zvuka i tišine, solista i ansambla. Izvedeni su i Mozartov Koncert za violinu i orkestar br. 4 u D-duru te Le grand tango Astora Piazzolle sa svim odlikama nuevo tanga koji zahtijeva

visoku razinu virtuoznosti u izvedbi. Koncert je bio posvećen lani preminulom maestru Ivu Dražiniću u čiju čast je ovaj koncert protekao u znaku nesvakidašnje glazbe Frana Đurovića i klasične glazbe velikih majstora – što se pokazalo zanimljivim spojem. Koncertu je prisustvovao i predstavnik Europske udruge festivala Hugo De Greef.

Ertuğ Korkmaz je studij kompozicije i dirigiranja završio u Londonu na Guildhall School of Music and Drama, a suvremenu glazbu je studirao kod uglednih pedagoga Hansa Wernera Henzea, Karlheinza Stockhausena i Petera Maxwella Daviesa, te nastupio na brojnim međunarodnim festivalima i koncertima u Turskoj i inozemstvu. 2003. osnovao je novi konzervatorij i orkestar pri Sveučilištu Baskent, a izabran je i za turskog predstavnika u UNESCO-vom IRC – Međunarodnom glazbenom savjetu. Hrvatsku violončelisticu Jelenu Očić, njezin učitelj Bernard Greenhouse, osnivač velikog Beaux Arts Trija, hvalio je kao „jednu od značajnih čelističkih talenata današnjice“, dok ju je Siegfried Palm, utjecajna čelistička figura 20-tog stoljeća, oslovio kao „jednu od obećavajućih interpreta Nove glazbe“. Očić redovito nastupa na gotovo svim kontinentima, a predava na Musikhochschule u Mannheimu te na Konzervatoriju u Amsterdamu. Violinistu Stephenu Waartsu ovo je bila druga večer nastupa na 67. Igrama, budući da je već nastupio uz Andreyja Gugnina u sklopu programa „U susret budućnosti“. Waarts je na Natjecanju Queen Elizabeth osvojio nagradu publike i nagradu stručnog žirija, na Natjecanju Yehudi Menuhin 2014. osvojio je prvu nagradu, Bachovu nagradu i skladateljsku nagradu, a laureat je i brojnih drugih natjecanja diljem svijeta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.