Input your search keywords and press Enter.

Foto: DigitalExchangeCroatia01

U zimskom «dijalogu» Korčulansko Pelješkog kanala, uspješno je održana druga po redu međunarodna krosmedijska umjetnička rezidencija međunarodne pripovjedne platforme DECro01 – DigitalExchangeCroatia01, koja se već treću godinu održava na raznim lokacijama Korčule i Pelješca.

Prošli tjedan na Korčuli, Pelješcu i u Splitu, od 5. do 12. prosinca, u organizaciji Mojih Čarobnih Misli iz Zagreba, održan je još jedan međunarodni Korčula krosmedija Lab i umjetnička rezidencija, te Pelješka medijska akademija za mlade, kao završnice još jednog raznolikog i bogatog programa platforme DECro01, koja djeluje u Hrvatskoj već 13 godina.

I ove godine, zahvaljujući podršci Hrvatskog Audio Vizualnog Centra (HAVC-a) te kontinuiranom partnerstvu HTP Korčula, koji su nas već tradicionalno u zimskom periodu ugostili u jednom od najstarijih i najšarmantnijih hotela na Jadranu – Hotelu Korčula De La Ville, sagrađenom 1912, u kojem su između ostalih mir potražili Jackie Kennedy, Sophia Loren, britanska spisateljica Rebecca West, kralj Edward VII, Jospi Broz Tito i mnogi drugi.

Nadovezujući se na prošlogodišnji pripovjedni diskurs krosmedijskog promišljanja o inspiraciji prostora i života na ovom području, ove godine u 7 intenzivnih radnih dana na «otoku» snimljeno je 9 kratkih filmova! vođenih zajedničkom temom ovogodišnjeg Laba -«Svaki čovjek je otok».

Ovogodišnji glavni gosti rezidencije bili su filmski umjetnički kolektiv iz francuskog grada Saint-Étienne, “Le Revanchard», kojeg čine glazbenici, ilustratori, snimatelji, scenaristi, glumci, montažeri i strip autori: Domizia Tosatto, Baptiste Deyrail, Adrien Milliot, Steve Ollagnier, Franck Gimenez, Pierre Jaffeux and Maxime Dejob, koji su radili zajedno s hrvatskim umjetnicima i profesionalnim polaznicima Tinom Bikić, Editom Drušković, Elom Gašperov, Joškom Matićem, Magdom Mas, Ivom Cetinićem i Antonijom Novosel, pod mentorstvom Helene Bulaja Madunić, Diane Malhebre i Krishne Stotta, na gotovo svim žanrovima, od romantične komedije, preko SF-a do dokumentarističkih crtica, a sve inspirirano prostorom i ljudima Korčule i Pelješca, koje su gosti Laba i rezidencije po prvi puta posjetili.

Ove godine u sklopu Laba ostvarili smo i uspješnu suradnju s Centrom za kulturu Korčula kojem smo na poklon donijeli najnagrađivaniju i najuspješniju kolekciju hrvatskog animiranog filma «Priče iz davnine», čije su projekcije, održane na Svetog Nikolu, korčulanska djeca oduševljeno pozdravila. U suradnji s Centrom za kulturu i korčulanskim Kinom tijekom našeg boravka održali smo i projekciju filmova kolektiva Le Revanchard, te predstavljanje platforme Kinoctambule koje je pripremila Diana Malhebre, kao uvod u pokretanje platforme Kino Korčula u idućoj godini DECro01 programa.

Da je ova godina, 3. po redu kako DECro01 pohodi Korčulu i Pelješac, bila i više nego uspješna govori nam u prilog i suradnja koju smo ostvarili s glazbenicima KUM-a – Korčulanske Udruge Mladih, s kojima smo održali tri zajendička glazbena druženja u njihovim prostorima, gdje su naši francuski gosti, na sveopće oduševljenje publike, razmijenili svoja bogata glazbena znanja s iznimno talentiranim korčulanskim domaćinima.

Kao i svake godine dio naših aktivnosti bio je organiziran i tijekom godine, tako smo ovo proljeće u sklopu DECro01 Pelješke Medijske akademije, koju smo održali u travnju u Vignju, s fokusom na scenarističkoj radionici, donirali omnibus «Priče iz davnine» i Matici Hrvatskoj – Ogranak Orebić, te tako i u Pelješkoj sredini aktivno pomogli nastojanja voditeljice programa Tine Bikić u pokretanju Pelješkog kina i proširenju DECro01 aktivnosti u Orebiću.

Program Laba i umjetničke rezidencije aktivno smo ove godine promovirali na Filmskom Festivalu u Cannesu, gdje smo dogovorili ovogodišnju suradnju s francuskim filmašima i umjetnicima, te na marketu za animirani film, krosmediju i video igre 3D Wire u Segoviji, s kojim aktivno surađujemo od 2014., a koji je ove godine pohodila i stipendistica programa Ela Gašperov.

DECro01 platforma svake godine dovodi i zanimljive predavače u ostale hrvatske gradove i na hrvatska sveučilišta, tako smo i ove godine nastavili tu tradiciju, te smo u lipnju u suradnji s platformom Boonika, studijem Boonar, časopisom Reboot i Kinom Europa u Zagrebu održali radionicu koncept arta za video igre japanskog ilustratora i dizajnera Takeshi Oge, dugogodišnjeg suradnika Sony Computer Entertainment Inc., i ujedno i našeg novog suradnika i mentora krosmedijskog DECro01 Laba i umjentičke rezidencije.

Ove godine smo po prvi puta ostvarili suradnju i sa Splitskim sveučilištem. U ponedjeljak, 12. 12. održali smo dvosatnu radionicu na Umjetničkoj akademiji u Splitu – UMAS-u, zahvaljujući kolegi Veljku Popoviću koji nas je ugostio na odsjeku za film i video, gdje smo predstavili rad DECro01 platforme, partnerskog filmskog Laba Kinoctambule, prikazali filmove naših ovogodišnjih gostiju, te održali radionicu o krosemdijskim formatima u filmskoj i video umjetnosti.

Helena Bulaja Madunić je i ove godine kroz studeni i prosinac, vodila i pilot program krosmedijskog obrazovanja – Video4Me, kojeg provodi POU odjel za Kulturu, Zagrebu.

DigitalExchangeCroatia01 = DECro01 – https://www.facebook.com/decro01/

Helena Bulaja Madunić

Programski urednik & Producent

*Digital Exchange Croatia 01 = DECro01 je krosmedijska edukativna platforma, pripovjedni LAB i umjetnička rezidencija koja djeluje na međunarodnoj sceni od 2003. godine.

U posljednjih 13 godina organizirano je niz predavanja i radionica o najširim i najrazličitijim aspektima multimedije, krosmedije, interaktivno pripovijedanja, filma brojnih međunarodnih priznatih autora i profesionalaca kao što su: Joshua Davis, Douglas Rushkoff, Michel Reilhac, Aleen Stein, Nathan Jureviciusa, Collete Fu, Jakub Dvorsky, Krishna Stott, Laurence Arcadias, Simon Staffans, Pablo Lentile, Max Pinnucci, Stanko Abadžić, Mario Romulić, Takeshi Oga, Branislav Brkić, Helena Bulaja Madunić i mnogi drugi.

Ostvarene su uspješne suradnje sa Sveučilištem u Zagrebu – Akademijom dramske umjetnosti, Grafičkim fakultetom, Kinom Europa, Akademijom likovnih umjetosti, te Sveučilištem u Zadru, a ove godine gostovali smo i na Sveučilištu u Splitu.

Izvan Hrvatske od samih početaka prisutni smo sa svojim programom na raznim događanjima, od Fiabesque Festivala bajki i Crea©tivity Laba u Toskani, Kinoctambule filmskiog laboratorija u Francuskoj, 3DWIRE marketa za igre i animirani film u Španjolskoj.

Od 2014. godine pokrenut je stalni program na Korčuli pod nazivom Korčula Cross Media Lab, a od 2015. i korčulanska krosmedijska umjetnička rezidencija i Pelješac Youth Media Academy.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *